Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye-KİK serbest ticaret anlaşması için ilk müzakereler yapıldı

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin birinci turu Ankara’da başarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye ile Körfez İşbirliği

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, müzakerelerin ilk turu, bu yılın mart ayında Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi tarafından imzalanan ortak bildiri çerçevesinde yapıldı. İlk turda, anlaşmanın kapsamına dair detaylı görüşmeler yapıldı ve mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm ve sağlık gibi konuları içeren hizmet ticareti ve yatırımların kolaylaştırılması başlıkları ele alındı.

İki taraf, müzakerelere çevrim içi toplantılarla devam edecek ve ikinci tur müzakerelerinin yılın son çeyreğinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılması planlanıyor. Müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

KİK üye ülkelerinin dünya ile toplam ticaret hacmi 2,4 trilyon dolar olarak belirtilirken, serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesiyle dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birinin oluşturulması bekleniyor. Anlaşma, Türkiye ile KİK üye ülkeleri arasında turizm, sağlık, eğitim, lojistik ve bilişim gibi alanlarda karşılıklı hizmet yatırımlarının ve müteahhitlik işbirliklerinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak.

KİK, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini öncelikli gündemine alırken, Türkiye geçen yıl KİK üyesi ülkelerle 31,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirmişti. Söz konusu ülkeler, Türk firmalarına müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi hizmet sektörlerinde önemli fırsatlar sunuyor ve Türkiye’deki yatırımlarını artırıyor.