Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’den kuru domates ihracatı verileri açıklandı

İzmir’de bulunan Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, Türkiye’nin kuru domates ihracatının yılın ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 69 milyon 123 bin dolara yükseldiğini açıkladı.

İzmir'de bulunan Torbalı Ticaret
Ege’nin verimli ovalarında yetiştirilen ve güneşte kurutulan domatesler, işlemlerinin ardından özellikle ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde 100’e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Makarna, pizza ve salata gibi gıda ürünlerinde sıkça tercih edilen kurutulmuş domateste ihracatın artış gösterdiği belirtiliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye 2023 Ocak-Haziran döneminde 60 milyon 498 bin dolarlık kuru domates ihraç etti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat yüzde 14 artarak 69 milyon 123 bin dolara çıktı. Miktar bazında ise ihracat yüzde 29 artarak 19 bin 453 tondan 25 bin 231 tona yükseldi.

Kuru domates ihracatında ilk sırada ABD bulunurken, onu İtalya ve Almanya takip etti. Gıda endüstrisinin yoğun talep gösterdiği bu üründe yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, kurutulmuş domates sektörünün Türkiye geneline yayılmaya başladığını ve Torbalı’nın bu konuda öncü bir ilçe olduğunu belirtti. Üretimin artmasıyla birlikte ihracat rakamlarının da yükseldiğini vurgulayan Olgun, “Torbalı kuru domates noktasında Türkiye’nin öncü bir ilçesi. Bu model tüm Türkiye’ye yayılmaya başladı. Elazığ, Manisa, Şanlıurfa, Bergama gibi bölgelerde de benzer modeller uygulanıyor. Üretimin yaygınlaşması ihracat rakamlarını artırıyor ve bu konuda ihracat şampiyonu bir ilçeyiz.” dedi.

Kuru domatesin geçmişte İtalya tarafından büyük talep gördüğünü ancak şu anda ABD’nin bu liderliği eline aldığını belirten Olgun, özellikle hamburger gibi ürünlerde kullanılmasının tüketimi artırdığını da ekledi.