Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanlar uyarılar: Sürdürülebilir balıkçılık risk altında!

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Akoğlu, artan avlanma sürelerinin balıkçılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını ve verimsiz avlanmanın karbon salımını artırarak küresel iklim değişikliğine katkıda bulunduğunu belirtti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında avcılık yoluyla üretilen su ürünleri miktarı bir önceki yıla göre yüzde 35,5 artarak 454 bin 59 ton oldu. Ancak, Akoğlu, balıkçıların aynı miktardaki balığı yakalamak için geçmiş yıllara göre daha fazla zaman harcadığını ve bu durumun avcılığın sürdürülebilir olmadığının bir işareti olabileceğini vurguladı.

Akoğlu, denizdeki sıcaklık artışlarının etkilerinin hemen görülmediğini ve çevresel değişikliklerin balık stokları üzerindeki etkilerinin genellikle 1-2 yıl içinde gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, El Nino’nun küresel ısınmanın etkilerini güçlendirdiğini ve bu yıl ile önümüzdeki yıl avcılık sezonlarında etkilerinin görüleceğini kaydetti.

Verimsiz avlanmanın daha fazla karbon salımına yol açtığını ve bu durumun balıkçılık faaliyetlerinde karbon salımını artırarak küresel iklim değişikliğine katkıda bulunduğunu ifade eden Akoğlu, “Bir balık elde etmek için harcanan masraflar yükseliyor. Verimsiz avlanırsanız daha fazla karbon salarsınız çünkü daha fazla yakıt ve zaman harcıyorsunuz,” dedi.

Akoğlu, balıkçılığın sürdürülebilirliği için kota uygulamalarına ve kontrollü balık avcılığına geçilmesi gerektiğini belirterek, “Çevresel etkiler göz önünde bulundurularak hızla önlemler alınması gerekiyor,” dedi. Ayrıca, avcılığın izlenebilmesi için doğru denetimler uygulanarak karaya çıkarma noktalarının belirlenmesi ve türlerin doğru rapor edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.