Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli patates çeşitleri sofralarda

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli patates çeşitlerinden ikisinin çiftçilere satışı başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM çatısı altında faaliyetlerini sürdüren enstitü, 2005 yılından itibaren yaptığı ıslah çalışmalarıyla ülke tarımına 10 adet yerli patates çeşidi kazandırdı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü

Yerli Patates Çeşitleri Sofralara Geliyor: Niğde Enstitüsü’nden Yeni Adım

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, bu yıl ilk kez iki yerli patates çeşidinin çiftçilere satışa sunulduğunu açıkladı. Pırlak, “Enstitümüz tarafından geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerinin satışının ardından, bu çeşitleri pazarlarda ve mutfaklarda görebileceğiz. Patateste çeşit geliştirmenin yanı sıra tohumluk üretimi de önemli bir konu. Geliştirdiğimiz yerli çeşitleri, hem topraklı hem de topraksız yöntemlerle mini yumruları üretip, çiftçilerimize sunuyoruz” dedi.

Topraksız Yöntemle Yüksek Verim

Enstitü, hastalıklardan arınmış tohumluk üretiminde topraksız tarım yöntemlerini kullanarak önemli bir kapasiteye ulaştı. Havada ve suda yetiştirdiği patates tohumlarıyla yüksek verim sağlayan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, topraksız tarım sistemi sayesinde yıllık 2 milyon adet mini yumru üretme kapasitesine sahip. Klasik yöntemlerle ortalama 6 yumru elde edilirken, topraksız tarım sayesinde bu üretim kapasitesinin yüzde 85 oranında artırıldığını belirten Pırlak, “Bakanlığımızın destekleriyle milli üretimimizi iki milyon adete çıkardık. Aeroponik, hidrofonik ve klasik olmak üzere üç tarım sistemini bir arada kullanarak hastalıklardan arınmış mini yumru üretimimizi sürdürüyoruz. Aeroponik sistemde 100, hidrofonik sistemde ise 50-60 adet mini yumru elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Enstitü tarafından geliştirilen yerli patates çeşitleri, hem kalite hem de verim açısından çiftçilere büyük avantaj sağlayarak ülke tarımında önemli bir katkı sunacak.