Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli ve milli mısır çeşidi “Kale” göz kamaştırdı

Adana’da, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli Kale mısır çeşidi, düzenlenen Tarla Günü etkinliği ile üreticilere tanıtıldı. Etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteğiyle ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.

Adana'da, Sakarya Mısır Araştırma

Etkinlikte konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yerli mısır çeşidinin bölgeye uygun ve yüksek verimli olduğunu belirtti. Kökçüoğlu, tarımsal üretimde tohumla ilgili sorunları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak, daha fazla ürün alabileceğimiz ve ekonomiye katkı sağlayacak çeşitleri üreticilerimizle buluşturmak istiyoruz. Kale mısır çeşidinin yetişme şartları ve verim yönünden bölgemize uygun olduğunu gördük. Üreticilerimizin bu çeşidi tercih etmelerini umuyoruz,” dedi.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, hibrit tohumlarda büyük oranda dışa bağımlılığın olduğunu ve enstitülerin bu bağımlılığı azaltmak için çalıştığını belirtti. Çil, “Hibrit tohum konusunda dışa bağımlılığı azaltmak için yerli firmalarımızla işbirliği yapıyoruz,” diye konuştu.

Adana’da yerli ve milli mısır çeşidi görücüye çıktı

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Ahmet Duman, Kale mısır çeşidinin koçan ucu doluluğu, uzun boylu olması ve sap sağlamlığı gibi avantajlara sahip olduğunu vurguladı. Duman, Kale mısırının silajlık olarak da ekilebileceğini belirterek, “Bu çeşitlerin yayımı ve üreticilere tanıtımı büyük önem taşıyor. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın destekleri sayesinde birçok ilde benzer faaliyetler gerçekleştiriyoruz,” şeklinde konuştu.

Etkinlikte, Kale mısır çeşidinin ekili olduğu deneme parseli protokol üyeleri ve üreticiler tarafından incelendi. Üreticiler, sıcak sezon koşullarına rağmen Kale mısır çeşidinin performansından memnun olduklarını ve verimin dekara bin 500 kilogramın üzerinde olduğunu ifade etti.

Bu tanıtım etkinliği, yerli ve milli mısır çeşitlerinin tarımsal üretimdeki rolünü artırmayı ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor.