Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeşil altında hasat: Yüksek rekolte, düşük fiyat

Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da, halk arasında “yeşil altın” olarak adlandırılan fıstık hasadı başladı. Bu yıl yüksek rekolteye rağmen fıstık fiyatlarında yaşanan düşüş, üreticileri zor durumda bıraktı.

Türkiye'nin en önemli fıstık

Bu yıl, don olayının yaşanmaması ve yağışların ideal seviyelerde gerçekleşmesi, fıstık veriminde büyük bir artış sağladı. Ancak, bu olumlu gelişmelere rağmen, fıstık fiyatlarında beklenen artış yaşanmadı. Geçen yıl kilosu 300 TL olan kırmızı fıstığın fiyatı bu yıl 200 TL’ye gerilerken, yaş fıstığın kilosu ise 100 TL’ye düştü.

Fiyatların düşmesi, üreticiler arasında memnuniyetsizliğe yol açtı. Tüccarların fiyatları düşürdüğünü iddia eden çiftçiler, yetkililerden destek ve taban fiyatı belirlenmesini talep ediyor.

Fıstık hasadı yapan Abdulsamet Bozkurt, hasadın bereketli olmasını umduğunu belirtirken, Faik Dağ ise fiyatlardan şikayetçi olduklarını dile getirerek, “Bütün çiftçi arkadaşlarımıza hayırlı ve bereketli bir yıl diliyoruz. Ancak çiftçiler fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. Gübre ve mazot fiyatlarının artışı çiftçiyi zor durumda bıraktı. Devlet yetkililerinin taban fiyat belirlemesini istiyoruz” dedi.

Geçen yıl boz fıstık 130 TL’den, kırmızı fıstık ise 300 TL’den satılırken, bu yıl fiyatların önemli ölçüde düşmesi, fıstık üreticileri için ekonomik bir zorluk oluşturdu. Taban fiyatının belirlenmesiyle ilgili çözüm çağrıları devam ediyor.