Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Emisyon Kontrol Alanı” Uygulaması Akdeniz’de Kükürt Oksit Emisyonlarını Azaltacak

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Bilgili, Akdeniz’in emisyon kontrol alanı ilan edilmesiyle, kükürt oksit emisyonlarında yüzde 80, parçacıklı madde emisyonlarında ise yüzde 25 azalma sağlanacağını belirtti.

 Bandırma Onyedi Eylül

Barselona Sözleşmesi 22. Taraflar Konferansı’nda alınan kararla 2021 yılında emisyon kontrol alanı olarak belirlenen Akdeniz’de, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından kabul edilen düzenlemeye göre, 1 Mayıs 2024 itibariyle gemilerin kullanabileceği yakıtların kükürt içeriği yüzde 0,1’e düşürüldü.

Bilgili, “Akdeniz gemi trafiğinin neden olduğu sera gazı ve kükürt oksit emisyonlarının küresel emisyonlara oranı sırasıyla yüzde 0,24 ve yüzde 0,1 seviyelerinde. Bu değerler düşük gözükse de yoğun nüfuslu bir bölge olan Akdeniz’deki hava kalitesine ciddi olumsuz etkiler bırakıyor.” dedi.

Emisyon kontrol alanı uygulamasının Akdeniz’de kükürt oksit emisyonlarında yüzde 80, parçacıklı madde emisyonlarında ise yüzde 25 civarında bir azalma sağlayacağını vurgulayan Bilgili, “Bu değerler, yenilikçi teknolojilerin kullanımı ve iyileştirmelerle daha da artabilir.” ifadelerini kullandı.

Uygulama doğrultusunda gemilerin, düşük kükürt içerikli yakıt kullanmak veya egzoz gazı temizleme sistemleri gibi teknolojilerden faydalanmak zorunda olacağını belirten Bilgili, her geminin kendi bayrak devletinden Uluslararası Hava Kirliliği Önleme Sertifikası (IAPP) alması gerektiğini açıkladı.

Bilgili ayrıca, emisyon kontrol alanlarının dünya genelinde gemi kaynaklı kirliliğin azaltılması için önemli bir adım olduğunu belirterek, bu tür düzenlemelerin diğer denizlerde de benzer olumlu etkiler yaratabileceğini dile getirdi.