Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Astım ve KOAH hastaları için kritik uyarı! Sağlık Bakanlığı saat verdi

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalarını, nem oranının arttığı dönemlerde mümkünse dışarı çıkmamaları ve nem oranı yüksek bölgelere seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bakanlık, yaz aylarında bu hastaların atak riskini azaltmak için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, astım ve

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalarını, nem oranının arttığı dönemlerde mümkünse dışarı çıkmamaları ve nem oranı yüksek bölgelere seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bakanlık, yaz aylarında bu hastaların atak riskini azaltmak için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Aşırı sıcaklar ve yüksek nem, astım ve KOAH hastalarında nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarında artışa neden olabilir, bu da hastalıkların seyrini kötüleştirebilir. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alınması, solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybederek tahriş edici maddelere karşı hassasiyetini artırır, bu da nefes darlığı ataklarına yol açabilir.

Bakanlık, hastaların nem oranının arttığı dönemlerde ve saatlerde mümkünse dışarı çıkmaması gerektiğini vurguluyor. Özellikle KOAH hastalarında, havadaki nem oranının normal seviyenin altında veya üstünde olması balgam çıkışını engelleyerek solunum yollarında tıkanma ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu yüzden, hastaların nem ve ısı ölçerler kullanarak bulundukları kapalı ortamların nem ve ısı oranını dengede tutmaları ve aşırı nemli ortamlardan kaçınmaları büyük önem taşıyor.

Polen alerjisi olan hastaların, sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaması, çıkmaları gerektiğinde ise maske takmaları, dışarıdan eve geldiklerinde giysilerini hemen değiştirmeleri ve banyo yapmaları tavsiye ediliyor. Sabah saatlerinde polen yoğunluğu yüksek olduğundan, evlerini havalandırmamaları öneriliyor.

“10.00-16.00 saatlerine dikkat!”

Aşırı sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şunlardır:

  • Güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçının. Mecburen dışarı çıkmanız gerekiyorsa serin ve gölge alanları tercih edin.
  • Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, hafif, rahat, açık renkli giysiler giyin.
  • Evde veya araçta mümkünse pencere açmak yerine klima kullanın, ancak klimanın temizliğini ve bakımını düzenli olarak yaptırın.
  • Meyve, sebze ve yüksek lifli yiyecekler içeren sağlıklı beslenme planına uyun. Tavuk, balık ve hindi gibi yağsız protein türlerini tercih edin. Şeker oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun.
  • Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin. Alkollü, kafeinli, şekerli içeceklerden kaçının.
  • Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde düzenli yürüyüş yapın. Yürüyüş öncesi ve sonrasında mutlaka sıvı alın.
  • Seyahate çıkmadan önce sağlık kontrolünüzü yaptırın ve hekiminizin reçete ettiği alerji ilaçları ile inhaler ilaçlarınızı tedarik edin. İlaçlarınızı hekiminizin önerdiği şekilde, dozda ve sürede düzenli kullanın.
  • Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer dezenfektanlar atakları tetikleyebilir, bu nedenle havuz yerine denize girmeyi tercih edin.
  • Hekiminizden sağlık durumunuza özel dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgi alın.

Ayrıca, astım veya KOAH hastalarının yakınları ile düzenli iletişimde olmaları, tedbir olarak önem arz ediyor.