Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güneş koruyucu sürerken bu bölgeleri sakın atlamayın! Doğru güneş koruması nasıl yapılır?

Deniz, kumsal ve güneş… Yaz mevsimi birçok kişi için en sevilen dönem olsa da, bu aylarda sağlık sorunları da baş gösterebiliyor. Özellikle cilt problemleri yaz aylarında sıkça karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Peki doğru güneş koruması nasıl yapılır?

Deniz, kumsal ve güneş…

Deniz, kumsal ve güneş… Yaz mevsimi birçok kişi için en sevilen dönem olsa da, bu aylarda sağlık sorunları da baş gösterebiliyor. Özellikle cilt problemleri yaz aylarında sıkça karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Artan cilt yağlanması nedeniyle akne oluşumu, güneş ve ultraviyole etkisiyle güneş yanıkları, yüzde ‘melazma’ adı verilen lekeler, hassas ciltlerde alerjik döküntüler, terleme ve nem sonrası oluşan kıl kökü iltihapları ve mantar enfeksiyonları sıkça görülüyor. Ayrıca, cildin güneş hasarı nedeniyle erken yaşlanma riski ve cilt kanseri gelişme riski artıyor. Cilt kanserinin görülme sıklığı, dünya genelinde ve ülkemizde her geçen yıl yükseliyor. Yaz aylarında cilt problemlerinin gelişiminde hatalı alışkanlıkların büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, cilt sağlığını korumak için güneşten korunmanın en önemli önlem olduğunu vurguluyor. Hatalı alışkanlıklar arasında şunlar bulunuyor:

HATA: Güneş kremini ilk kez plajda kullanmak
DOĞRUSU: Etkin koruma için UVA ve UVB içeren 50 faktörlük ve suya dayanıklı güneş kremini dışarı çıkmadan 30 dakika önce tüm açıkta kalan bölgelere sürmeli ve her 2 saatte bir yenilemelisiniz.

HATA: Güneş kremini boyun, kulak ve kollara sürmemek
DOĞRUSU: Cilt kanserleri vücudun tüm güneş alan bölgelerinde gelişebilir. Dolayısıyla kulak, dudak, boyun ve kollarınıza da koruyucu krem sürmelisiniz. Yüz ve boyun için yaklaşık 3 ml güneş kremi yeterlidir. Denize ve havuza girdikten sonra ılık suyla duş alıp, ardından güneş kremini tekrar sürmek önemlidir.

HATA: Koruyucu giysi, şapka, gözlük kullanmamak
DOĞRUSU: Özellikle öğle saatlerinde dışarıdaysanız güneş kremi tek başına yeterli gelmeyebilir. Ultraviyole koruması için uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve etekler tercih edin. Kulak ve boynu koruyan ve sıkı dokunmuş kumaştan yapılan şapkalar kullanın. Göz çevresini korumak ve katarakt riskini azaltmak için “UV 400” veya ‘ANSI UV’ etiketli gözlükleri tercih edin.

HATA: Makyaj malzemelerini, cilt bakım ürünlerini ve güneş kremini yanlış sıralamada uygulamak**
DOĞRUSU: Ürünleri doğru sıralamada kullanmanız önemlidir. Önce temiz ve kuru deriye cilt bakım ürünlerini uygulayın, emildikten sonra güneş kremi sürün ve ardından makyaj yapın. Makyaj üzerine güneş kremini yenilemek için pudra formu tercih edilebilir, ancak bu pudralar ana güneş koruyucusu olmamalıdır. Makyaj malzemelerinde SPF olması yeterli değildir; geniş spektrumlu koruma sağlamazlar ve gereken miktarda uygulamak zordur. Demir oksit içeren mineral makyaj kullanımı faydalı olabilir.

HATA: Bu saatler arasında açık alanda bulunmak
DOĞRUSU: 11.00 – 15.00 saatleri arasında UV indeksi en yüksek seviyededir. Bu saatlerde dışarıda bulunmaktan, güneşlenmekten ve denize girmekten kaçınılmalı. Dışarıda bulunmanız gerekiyorsa gölgede durmalı, cilde güneş kremi sürmeli ve koruyucu giysi ile şapka kullanmalısınız.

HATA: Sağlıklı bronzlaştığını düşünmek
DOĞRUSU: Bronzlaşma, cildin melanosit adı verilen renk hücrelerinin ultraviyole ışınlardan korunmak için çoğalmasıdır ve bu, cildin savunma mekanizmasıdır. Bronzlaşmak amacıyla öğle saatlerinde güneşe maruz kalmak, erken yaşlanma ve cilt kanseri riskini artırır. Bilimsel olarak sağlıklı bronzlaşma kavramı bulunmamaktadır.

HATA: Leke ve izler için soyucu krem ile serum kullanmak
DOĞRUSU: AHA-BHA, hidrokinon ve yüksek oranlı retinoik asit içeren ürünler, yaz aylarında güneşten korunmadan ve kontrolsüz kullanıldığında cildin bariyerini bozabilir ve daha fazla leke oluşumuna neden olabilir. Yaz döneminde cilt ürünlerini hekime danışmadan kullanmaktan kaçının.

HATA: Cilde yağ bazlı ürünleri uygulamak
DOĞRUSU: Yaz aylarında terleme ve cilt yağlanması nedeniyle sivilce ve siyah nokta oluşumu artar. Yağ bazlı ürünlerin kullanımı, bu sorunları daha da artırabilir. Cildin önce misel suyla temizlenmesi, ardından su bazlı bir yıkama jeliyle yıkanması ve su bazlı bir ürünle nemlendirilmesi önerilir.