Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kapadokya’da Ulaşıma Kapatılan Kara Yolunun Altından Nekropol Çıktı

Nevşehir’in Göreme beldesindeki Göreme Açık Hava Müzesi alanından geçen, doğal yapıyı korumak amacıyla ulaşıma kapatılan kara yolunda yürütülen kazı çalışmalarında nekropol ortaya çıkarıldı.

Nevşehir'in Göreme beldesindeki Göreme

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, Göreme’de en çok ziyaretçi çeken Göreme Açık Hava Müzesi girişindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulguların alanın çehresini değiştireceğini belirtti.

Göreme’yi Ortahisar beldesine bağlayan ve doğal yapıya zarar verdiği gerekçesiyle 2022’de ulaşıma kapatılan kara yolunda Kapadokya Alan Başkanlığınca başlatılan kazı çalışması sürüyor.

İnceciköz, Kapadokya Alan Başkanlığının kurulduğu günden beri birçok yatırımı projelendirdiğine değinerek, 2024 yılında projelendirdikleri yatırımlara başladıklarını ifade etti.

“Farklı Mezar Tipine Sahip İlk Nekropol Alanını Bulduk”

İnceciköz, yıllardır kara yolu olarak kullanılan alanda arkeolojik kurtarma kazılarına başladıklarını ve burada yeni arkeolojik alanlar tespit ettiklerini belirterek, “Bu coğrafyanın farklı mezar tipine sahip ilk nekropol alanını bulduk. Bu yol eskiden açılmamış olsaydı bu alanlar çok daha önce tespit edilecekti. Biz daha önce tespit edilmemiş bu alanları insanlığa, geleceğe bir miras olarak kazandırmış olacağız. Yeni bulgular çerçevesinde hedefimiz 2025’te buranın arkeopark olarak projelendirilmesini sağlamaktır.” dedi.

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kaçak yapı ile mücadelenin yanı sıra yeni yatırımlarla bölgenin kalkınması ve tanıtılmasına da katkı sunduğunu anlatan İnceciköz, Kapadokya’nın farklı noktalarındaki turizm merkezlerinde iyileştirme çalışmalarının yanı sıra kazı faaliyetleri de yürütüldüğünü ifade etti.

“4 Peribacamızı Restorasyona Aldık”

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın performansa dayalı bir sistemle çalışıp, bürokratik işlemlerin hızla neticelendiğine dikkati çeken İnceciköz, “Alan Başkanlığı sadece kaçakla mücadele etmiyor, bölgede birçok yatırımımız da söz konusu. Bugüne kadar hiç dokunulmamış, yıkılmak üzere olan 4 peribacamızı restorasyona aldık. Sobesos Ören Yeri’nde kazı ve koruma faaliyetleri başlattık.” dedi.

İnceciköz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan gece müzeciliği kapsamında, bölgedeki Güvercinlik ve Aşk Vadileri ile Göreme Açık Hava Müzesi’nde gerekli düzenlemelerin yıl sonuna kadar tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.