Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tunca Nehri’nde Su Azlığı Çeltik Üreticilerini Zorluyor

Edirne’nin önemli sulama kaynaklarından biri olan Tunca Nehri, yağış azlığı ve aşırı sıcaklar nedeniyle düşen debisiyle çeltik üreticilerini olumsuz etkiliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) ölçümlerine göre debisi saniyede 2 metreküp olan nehir, bazı kesimlerde daha düşük seviyelerde akmaya başladı.

Edirne'nin önemli sulama kaynaklarından

 

Tunca Nehri kıyısındaki köylerden biri olan Avarız köyü sakinlerinden Adil İğidi, nehirden sulama suyu sağlayan çeltik üreticilerinin zor durumda olduğunu vurgulayarak, “Nehirdeki suyun azalması, üreticilerin sulama işlemlerinde büyük güçlükler yaşamasına neden oluyor” dedi. Kış kuraklığının ürünlerin daha fazla suya ihtiyaç duymasını artırdığını belirten İğidi, Bulgaristan ile görüşülüp su salınması için adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Başka bir çeltik üreticisi Emre Çetin ise suyun azlığı sebebiyle verim kaybı yaşayacaklarını ifade ederek, “Üretimimiz için nehir suyuna olan bağımlılığımız yüksek. Nehirdeki düşük debi, bizim için büyük bir sorun teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

Tunca Nehri’nde yaşanan su azlığı, bölgedeki tarımsal üretimi ve çiftçilerin geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor.