Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1700 yıl sonra inşaat kazısında gün yüzüne çıktı!

Amasya’da bir inşaatın temel kazısında Roma dönemine ait üç mezar bulundu.

Amasya'da bir inşaatın temel

Amasya’da bir inşaatın temel kazısında Roma dönemine ait üç mezar bulundu. Hızırpaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen kazıda tarihi bir yapı tespit edilince, Amasya Arkeoloji Müzesi’ne bildirildi ve inceleme başlatıldı.

Yapılan inceleme sonucunda, mezarların Roma dönemine ait olduğu belirlendi. Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Hüseyin Onur Erdem, mezarların Şamlar Mahallesi’nde yürütülen kurtarma kazılarından tanıdıkları tonozlu mezarlar olduğunu ifade etti. Erdem, bu mezar tiplerinin M.S. 2. ve 3. yüzyıldan başlayıp 5. ve 6. yüzyıla kadar kullanıldığını ancak bu mezarların 4. yüzyıldan önce, yaklaşık 1700-1800 yıl önce yapıldığını belirtti.

Şehirde şu ana kadar 75’ten fazla tonozlu mezar bulunduğunu söyleyen Erdem, bu alanın antik dönemde bilinen bir nekropol olduğunu ve mezarlığın geniş bir alana yayıldığını aktardı. Bu durumun, Roma döneminde Amasya’nın nüfus artışını gösterdiğini belirtti.

Mezarlardan birinin diğerlerinden daha geniş olduğunu belirten Erdem, geniş mezarların genellikle aile mezarı olarak kullanıldığını ve mezarın içine birden fazla bireyin gömüldüğünü ifade etti. Bu tip mezarların, aile üyeleri vefat ettikçe yeni definler yapılabilen alanlar olduğunu sözlerine ekledi.