Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2024 Nobel Barış Ödülü, Atom Bombası Saldırılarından Kurtulanlara Verildi

2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombası saldırılarından kurtulanların oluşturduğu “Nihon Hidankyo” (Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu) adlı kuruluşa verildi.

2024 Nobel Barış Ödülü,

Norveç Nobel Komitesi, Hibakusha olarak bilinen bu savaş mağdurlarının, nükleer silahların bir daha kullanılmaması gerektiğini vurgulayan tanıklıkları nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Komiteden yapılan açıklamada, “Hibakusha’lar, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdikleri çabalar ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü” ifadeleri yer aldı.

Nihon Hidankyo, 1945 yılında ABD tarafından Hiroşima ve Nagazaki’ye düzenlenen atom bombası saldırılarından sağ kurtulanların çatı örgütüdür ve Japonya’nın 47 eyaletindeki Hibakusha’ları temsil eder. Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın verilerine göre, Mart 2024 itibarıyla ülkede 106 bin 825 Hibakusha bulunmaktadır.

Dünya barışına en fazla katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara verilen Nobel Barış Ödülü, 1901 yılında ilk kez verildiğinden bu yana en prestijli ödüller arasında kabul edilmektedir.