Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında karar çıktı

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremde yıkılan Furkan Apartmanı’nda 51 kişinin ölümüyle ilgili davada, mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Kahramanmaraş

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremde yıkılan Furkan Apartmanı’nda 51 kişinin ölümüyle ilgili davada, mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Eyüp Öğüt, yakınlarını kaybeden aileler, taraf avukatları ve milletvekilleri katıldı.

Mahkeme başkanı, celse arasında avukatların savunma dilekçelerini sunduğunu hatırlattı.

Duruşma savcısı, 3 sanığın cezalandırılmasına ilişkin mütalaasını tekrarladı.

Depremde yakınlarını kaybeden müştekiler, ilçenin 4. derece deprem bölgesi olduğunu, depremde 40 bine yakın konuttan sadece Furkan Apartmanı’nın yıkıldığını ve ihmaller zincirinin binanın çökmesine sebep olduğunu belirterek, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ettiler.

Müştekilerin konuşmaları sırasında salonda aile yakınlarının zaman zaman gözyaşı döktüğü görüldü.

Enkazdan 28 saat sonra ailesiyle kurtarılan 12 yaşındaki Abdulkadir Özkılıç, suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını ve adaletin sağlanmasını istediğini belirterek, “Yarım kalan hayallerimizi geri getirsinler ya da adaleti sağlasınlar.” dedi.

Müşteki avukatları, sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Duruşma savcısı, kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, bu karara itiraz edildiğini ancak sürecin devam ettiğini belirtti ve “kamu görevlileri hakkında soruşturma yapılmadığı” söylemlerinin yanlış olduğunu vurguladı.

Tutuksuz sanık Eyüp Öğüt, suçsuz olduğunu iddia ederek, “Kolon kesmedim, tadilat yapmadım, 1+1 dairem yok.” şeklinde savunma yaptı.

Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek beraat talep etti.

Son sözü sorulan sanık, “Beraat etmek istemiyorum, aklanmak istiyorum. Ben yemin ederim bir şey yapmadım.” dedi.

Mahkeme, müzakere için verilen aranın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, mühendis sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan’a “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 20 yıl hapis cezası verdi, ancak cezada indirim yaparak 16 yıl 8 ay hapse hükmetti ve sanığın mesleğini 3 yıl süreyle yapmasının yasaklanmasına karar verdi.

Sanıklar Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt ile Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı veren mahkeme, firari sanıklar Hasan Hüseyin Sever ile Abdullah Devrim Sever’in dosyasının ayrılmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca kesilen kolonla ilgili sorumluların tespiti için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.