Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2024 Gazi Koşusu ne zaman? Hangi hipodromda? Saat kaçta?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu’na az bir süre kala yarışseverler tarafından “2024 Gazi Koşusu ne zaman? Hangi hipodromda? Saat kaçta?” soruları merak konusu oldu. 98. Gazi Koşusu yarın saat 17.15’te Veliefendi Hipodromu’nda başlayacak.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilecek olan prestijli Gazi Koşusu, yarın saat 17.15’te başlayacak. Üç yaşlı safkan İngiliz atlarının yarış hayatlarında sadece bir kez katılabildikleri bu 2 bin 400 metre mesafeli çim pist yarışına 22 safkan katılacak. Yarış için 22’si asıl, 2’si yedek olmak üzere toplam 24 safkan kayıt yaptırdı.

Gazi Koşusu’nun Tarihçesi

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927’de Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini emretti. Atatürk, at yarışlarının modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, yarışları fırsat buldukça hipodromda takip ediyordu.

İlk Gazi Koşusu, 10 Haziran 1927 tarihinde 2 bin metre mesafede düzenlendi ve birincilik ödülü 2 bin lira olarak belirlendi. Yarışı, Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu “Neriman” adlı safkan, jokeyi İhsan Atçı ile kazandı. Bu ilk Gazi Koşusu’nu Atatürk ve İsmet İnönü birlikte izledi.

Tarihe Geçen İsimler

Gazi Koşusu’nu ilerleyen yıllarda Cumhurbaşkanları İsmet İnönü “Olgo” ve Celal Bayar “Cap Gris Nez” isimli safkanlarıyla kazandı. İstanbul’da ilk kez 1968’de düzenlenen Gazi Koşusu’nda ise Burhan Karamehmet’in “Asuvan” adlı safkanı birinci oldu.

Türk yarışçılığının en büyük klasiği olan Gazi Koşusu’nun armağanı, Atatürk’ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından itibaren galiplere verilmeye başlandı. Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık’ın eseri olan bu heykeli ilk kez “Sadettin” adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı.