Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFAD, Adapazarı-Sakarya depremini andı: Geriye siyah beyaz fotoğraflar kaldı!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) 22 Temmuz 1967’de Adapazarı-Sakarya’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde bir anma mesajı yayımladı. 83 kişinin hayatını kaybettiği Adapazarı-Sakarya depreminden geriye siyah beyaz fotoğraflar kaldı.

Afet ve Acil Durum

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Adapazarı-Sakarya depreminin yıldönümünde sosyal medya platformu X’te bir anma mesajı yayımladı. AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“22.07.1967’de Adapazarı-Sakarya’da Ms=6.8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle binlerce evde hasar meydana gelirken 83 kişi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.”

Adapazarı-Sakarya depremi ne zaman, nasıl oldu?

Mudurnu Vadisi’nde Ms=6.8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem olmuştur. Deprem, 26 Mayıs 1957 Abant depremi dış merkezinin hemen yakınında meydana gelmiştir. Depremde, çok sayıda ahşap ev tamamen yıkılmıştır.

Binlerce ev yıkıldı

Depremde, 1957 deprem kırığının 20 km’lik batı kısmını tekrar yırtmış ve 80 km’lik bir yüzey faylanması meydana getirmiştir. Kırık, sağ yönlü doğrultu atımlı karakterde gelişmiştir. Kırığın kuzey tarafı aşağıya düşmüştür. Kırık boyunca en büyük 260 cm sağ yönlü yatay atım ölçülmüştür. Kırığın batı ucunda Arifiye civarında, ana şok sırasında hasar görmüş binlerce ev, izleyen günlerde meydana gelen artçı depremler sonucu tamamen yıkılmıştır.

Yunanistan ve Bulgaristan’da hissedildi

Ana şok Yunanistan’ın doğusu ve Bulgaristan‘ın güneydoğusuna kadar geniş bir bölgede hissedilmiştir. Deprem, yüzey faylanmasından 25 km uzaklığa kadar olan bölgedeki akarsu çökellerinde büyük ölçekte sıvılaşmalara neden olmuştur.

Çevre il ve ilçeler de etkilendi

Deprem, Adapazarı’ndan başka Akyazı, Geyve ve Sapanca’da da mal ve can kaybına sebep olmuş, ölü sayısı 83’ü bulmuştu. Adapazarı ve çevresinden başka, 22 Temmuzda İstanbul ve diğer bazı civar illerde de deprem hissedilmiş. Uğranılan paniğe rağmen, can ve mal kaybı bakımından hadise ucuz atlatılmış. Yine de geceyi parklarda geçirenler çok olmuştur.