Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lise ve üniversite tercihi yapacaklara DABİS desteği

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, fırsat eşitliği ve kapsayıcılık ilkeleri çerçevesinde geliştirdiği Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) ile Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih döneminde adaylara güncel ve objektif verilerle destek sağlayacak.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi,

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nden, yapılan açıklamaya göre, LGS ve YKS tercih dönemlerinde kariyer danışmanlığı yapan 50 bini aşkın psikolojik danışman ve rehber öğretmen, DABİS’in sunduğu verilerle gençlere kariyer planlamasında yardımcı olacak. DABİS, mezunların istihdam performanslarını mesleki alan ve üniversite bölümleri bazında raporlayarak adaylara rehberlik sağlıyor.

DABİS Nedir?

DABİS, dijital ortamda fırsat eşitliği temelinde tercih danışmanlığı hizmeti sunarak, kariyer danışmanlarının iş gücü piyasası göstergelerini incelemesine olanak tanıyor. Bu sayede adaylar, yeteneklerine ve kariyer hedeflerine en uygun seçeneklere yönlendiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yürütülen “erken dönem kariyer destek ekosistemi” kapsamında geliştirilen LİSE-VERİ ve ÜNİ-VERİ projelerine dayanan DABİS, lise ve üniversite tercihleri için detaylı analizler sunuyor. LİSE-VERİ ortaöğretim, ÜNİ-VERİ ise yükseköğretim basamağındaki analizleri içeriyor.

Yükseköğretimde bölümler, ortaöğretimde ise mesleki alanlar özelinde analizler sunan DABİS, 2010-2024 Ocak ayını kapsayan güncel verilerle kariyer danışmanlarına etkin rehberlik sağlıyor. Sistem ayrıca, öğrencilerin kariyer planlamasındaki belirsizlikleri azaltmayı ve yeteneklerine uygun kararlar almalarını desteklemeyi hedefliyor.

DABİS, iş gücü piyasası göstergelerini içeren veriler sunarak, 48 mesleki alan ve 81’i lisans, 42’si ön lisans olmak üzere bölümler bazında iş bulma süresi, başlangıç ücreti, nitelik uyuşmazlığı gibi sayısal veriler sağlıyor.

17 Temmuz’da tamamlanacak LGS tercih dönemi ve 8 Ağustos’ta tamamlanacak YKS tercih dönemlerinde, Türkiye genelindeki kariyer danışmanlarına ücretsiz hizmet sunacak olan DABİS’e, öğrenci ve mezunlar “dabis.cbiko.gov.tr” adresinden ulaşabilir ve duyuruları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Danışman Bilgi Sistemi sosyal medya hesaplarından takip edebilir.