Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Uzmanları Bozova Fayı’nda: Kritik Araştırmalar Sürüyor

Şanlıurfa ile Adıyaman arasındaki Bozova Fay hattı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın desteklediği proje kapsamında inceleniyor. 10 kişilik akademisyen heyeti, fay hattının 5 bölgesinde kazılan hendeklerde araştırma yapıyor.

Şanlıurfa ile Adıyaman arasındaki
Bozova Fayı’nın Önemi

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, Bozova Fayı’nın 55 kilometre uzunluğunda olduğunu ve 7 şiddetine varan depremler üretebileceğini belirtti. Fay hattının Atatürk Barajı’na etkisi dolayısıyla projede öncelikli olarak incelendiğini vurgulayan Sümer, “Bu fayın geçmişini anlamaya yönelik bir sene önce bilimsel çalışmalar başlattık. Yaklaşık bir aydır burada 5 farklı alanda çalışıyoruz” dedi.

Proje Kapsamı ve Yöntem

AFAD ve MTA Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” projesi, TÜBİTAK tarafından yürütülüyor. Proje, fayların geçmişine bakarak ileride nasıl depremler üretebileceğini araştıran paleosismoloji bilimi üzerine odaklanıyor. Sümer, “Yaklaşık 25 kuruldan 100’ü aşkın bilim insanının çalıştığı çok büyük bir proje. Hatta dünyanın en büyük paleosismolojik projesi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Spekülasyonlara Cevap

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Bozova Fayı hakkında ortaya çıkan spekülasyonlara da değinen Sümer, fay hattının Atatürk Barajı bendini kesmediğini belirterek, “Bu çok önemli. Depremlerde iki hasar oluşuyor, birisi yüzey yırtılması, diğeri dalgadan kaynaklı. Dolayısıyla biz en azından Atatürk Barajı’nın bendini kesen bir fay riskinden kurtulmuş durumdayız” dedi.

Araştırma Ekipleri

Dokuz Eylül Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Paleosismoloji Uzmanı Dr. Çiğdem Tepe de yer alıyor.

Sonuçlar Bekleniyor

Projenin tamamlanmasının ardından Bozova Fayı’na ilişkin daha fazla bilimsel veri elde edilmesi ve eylem planlarının oluşturulması bekleniyor. Sümer, “Şu an için bölgede endişe edilecek bir durumun olmadığını gözlemliyoruz” diyerek projeye ilişkin umut verici bilgiler paylaştı.

Bu kapsamlı çalışma, bölgenin deprem riski ve alınacak önlemler konusunda önemli bilgiler sağlayacak.