Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güvenpark yenileniyor: Yıl sonunda tamamlanacak

Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk parkı olan Güvenpark, tarihi dokusuna sadık kalınarak yenileniyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk

Ankara’nın merkezinde yer alan ve başkentin simge mekanlarından biri olan Güvenpark, 1935 yılında Avusturyalı heykeltıraş Clemens Holzmeister tarafından tamamlanan “Güven Anıtı” çevresinde oluşturulmuştu. ABB, 2024 yerel seçimlerden önce başlattığı “Revize Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında parkın restorasyonuna devam ediyor.

Doğal ve Kültürel Sit Alanı: Güven Anıtı

Park, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları ile tarihî dokusuna uygun bir şekilde yenileniyor. Parkta yetişkin ağaçlar, havuz, oturma yerleri ve çocuk oyun alanları gibi bölümler yeniden düzenleniyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Yöneticisi Bekir Ödemiş, parkın tarihçesinin Cumhuriyet’le yaşıt olduğunu belirterek, çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandığını söyledi.

Anıtla Yenilenen Bellek

Parkın, terör örgütü PKK’nın 13 Mart 2016’da düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için bir anıta da ev sahipliği yapacağını belirten Ödemiş, parkın önemine dikkat çekti: “Cumhuriyet’in ilk parkı olması dolayısıyla önemli bir kentsel mekândır ama bir taraftan da 100 yıl boyunca pek çok şeye tanıklık etmesi dolayısıyla toplumsal bellekte yer alan bir değerdir.”

Revize Kentsel Tasarım Projesi

Ödemiş, restorasyon çalışmalarında hiçbir ağacın kesilmediğini vurgulayarak, Keçiören metrosunun yaya çıkış merkezleri ve Kızılay bağlantıları dikkate alınarak üç ana geçiş aksı bırakıldığını ifade etti. Çalışmalarda kullanılan yer döşeme malzemeleri ve artırılan ışıklandırma gibi detaylarla parkın özgün yapısının korunduğunu belirten Ödemiş, sözleşmedeki sürenin bir miktar aşılacağını, ancak yıl sonuna kadar parkın yenilenmiş olarak tamamlanacağını kaydetti.