Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖZEL HABER: Maymun çiçeği kabusu Afrika’yı sardı! Acil durum ilan edilecek

Maymun çiçeği virüsü (mpox) Afrika’da korkulan boyutlara ulaşmaya başladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını da aşan ve hızla yayılan virüse karşı Afrika’nın kamu sağlığı kurumu Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) acil durum ilan etmeye hazırlanıyor

Maymun çiçeği virüsü (mpox)

Afrika kıtasında, maymun çiçeği virüsü (mpox) endişe verici bir hızla yayılıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden diğer ülkelere taşan bu virüs karşısında, Afrika’nın halk sağlığı kurumu olan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), acil durum ilan etmeye hazırlanıyor. Mpox, yakın temasla bulaşan ve grip benzeri semptomlar ile irin dolu lezyonlara yol açan bir virüs. Çoğu enfeksiyon hafif seyretse de, virüs öldürücü olabiliyor.

Kongo’da daha çok görülen Clade Ib adlı yeni varyant, özellikle çocuklar arasında ve rutin temaslarla daha kolay yayılıyor.

Salgın İki Kat Tehdit Oluşturuyor

CDC Genel Müdürü Jean Kaseya, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Afrika’da 2022-2023 yılları arasında vakaların %79, 2023-2024 yılları arasında ise %160 arttığını belirtti ve “Bu durum, en büyük endişelerimizden biri” dedi.

Kaseya, Salı günü Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla görüşeceğini ve kıta için bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Bu açıklamanın önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.

Afrika Genelinde Alarm

Kaseya, acil durum ilanının Afrika CDC’nin sınır ötesi müdahaleleri daha iyi koordine etmesine yardımcı olacağını ve üye ülkelerin yeni vakaları bildirme zorunluluğu getireceğini belirtti. Bu durum ayrıca, yerel ve uluslararası kaynakların harekete geçmesini ve aşı araştırmalarının hızlanmasını sağlayacak. Alman ilaç üreticisi BioNTech ile yapılan görüşmelerin ardından, aşı üretiminin artırılması planlanıyor.

WHO: Vakalarda Eşi Benzeri Görülmemiş Artış

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yıl Afrika’da benzeri görülmemiş bir vaka artışı yaşandığını bildirdi. Örgütün Kongo’daki temsilcisi, Reuters’e yaptığı açıklamada, Kongo’da bu yıl 503 ölüm dahil olmak üzere 13 binden fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023’ün başından bu yana toplam vaka sayısının 1000’den fazla ölümle birlikte yaklaşık 27 bine ulaştığını ifade etti.

WHO, Kongo’nun doğusunda ve Ruanda, Uganda, Kenya gibi daha önce etkilenmemiş bölgelerde Temmuz ortasından bu yana yeni varyant vakalarının görüldüğünü belirtti. WHO başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo’daki salgının uluslararası boyutta bir halk sağlığı sorunu olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi oluşturulacağını duyurdu.

Afrika CDC, mpox salgınına müdahale için Afrika Birliği’nden acil durum fonu olarak 10.4 milyon dolar alındığını açıkladı.

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgi

Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesine ait diğer virüsler arasında Variola virüsü (çiçek hastalığına neden olan), Cowpox virüsü (sığır çiçeğine neden olan) ve Vaccinia virüsü (çiçek aşısı üretiminde kullanılan) yer almaktadır.

Maymun çiçeği virüsü, isminin aksine aslında kemirgen kökenlidir. 1958 yılında, araştırma amaçlı tutulan maymun kolonilerinde çiçek hastalığı benzeri belirtilerle ortaya çıkan iki salgın sırasında keşfedilmiş ve bu nedenle “maymun çiçeği” olarak adlandırılmıştır.

İnsanlarda ilk kez 1970 yılında tespit edilen maymun çiçeği virüsü enfeksiyonları, Batı ve Orta Afrika’da tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu bölgelerde uzun yıllardır tek tük vakalar halinde görülüyordu. Bu vakalar, nadiren de olsa ihraç edilen hayvanlar aracılığıyla dünya genelinde yayılabilmektedir.

10,4 MİLYAR DOLARLIK ACİL DURUM FİNANSMANI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), klinisyenleri ve sağlık departmanlarını ölümcül yeni tür hakkında bilgilendirmek için Çarşamba günü ikinci bir sağlık uyarısı yayınladı. DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo’daki salgının uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediğini tartışmak için bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.

Pazartesi günü Afrika CDC’si, mpox müdahalesi için Afrika Birliği’nden 10,4 milyon dolarlık acil durum finansmanı sağlandığını söyledi.