Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek? Ötanazi uygulanacak mı? İşte 10 soruda sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme

TBMM, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Peki ‘Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek? Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?’ İşte 10 soruda TBMM’de kabul edilen sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme..

TBMM, sahipsiz hayvanların korunmasına

TBMM, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Peki ‘Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek? Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?’ İşte 10 soruda TBMM’de kabul edilen sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme..

1-Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek?

Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

2-Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda hangi yükümlülükler getiriliyor?

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

3-Hayvan bakımevleri ne zamana kadar kurulacak?

Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek

4-Yasada öngörülen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde hangi cezai müeyyideler uygulanacak?

Hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin para cezası hayvan başına 2 bin TL’den 60 bin TL’ye çıkarılacak. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek. Belirtilen kaynağı başka amaçlar için harcayan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

5-Sahipsiz köpek sorununun çözümü için ihtiyaç duyulan finansman nasıl karşılanacak?

Belediyeler, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların %40’ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak

6-Hangi belediyeler bakımevi kurmakla yükümlü olacak?

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler.

7-Bakımevi olmayan bir yerde tespit edilen sahipsiz hayvan nereye götürülecek?

En yakın hayvan bakımevine götürülecek

8-Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve istırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri uygulanacak

9-Düzenleme kapsamında hangi çalışmalara teşvik ve destek sağlanacak?

Bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için yerel yönetimler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça mali destek sağlanacak

10-Kedi köpek sahiplerinin ne yapması gerekiyor?

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.