Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın! İşte denizden bulaşabilecek hastalıklar  

Denizden bulaşan hastalıklar genellikle su ve suyla temas eden yüzeylerde bulunan mikroorganizmalar aracılığıyla bulaşır.  İşte denizden bulaşabilecek bazı hastalıklar ve belirtileri…

Denizden bulaşan hastalıklar genellikle

Denizden bulaşan hastalıklar, enfekte olmuş suyun yutulması, kontamine deniz ürünlerinin tüketilmesi veya enfekte suyla temas eden cilt yaraları aracılığıyla insanlara geçebilir. Denizde yüzerken veya deniz ürünlerini tüketirken hijyen kurallarına dikkat etmek ve önlem almak bu hastalıklardan korunmada önemlidir.

Denizden bulaşabilecek bazı hastalıklar

Vibriosis: Vibrio bakterileri tarafından neden olunur. Çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinin tüketimiyle ya da açık yaraların deniz suyuyla temas etmesiyle bulaşabilir. Mide bulantısı, kusma, ishal ve cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.

Hepatit A: Kontamine su veya gıda yoluyla bulaşır. Karaciğer iltihabına neden olur ve sarılık, yorgunluk, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Leptospirosis: Leptospira bakterisi tarafından neden olunur. Kirli suyla temas yoluyla bulaşabilir. Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve bazen daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Norovirus: Kontamine su veya yiyeceklerle bulaşır. Şiddetli mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara neden olur.

Deri Enfeksiyonları: Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa gibi bakteriler, deniz suyuyla temas eden yaralar veya kesikler yoluyla cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

Schistosomiasis (Bilharzia): Tatlı su kaynaklarında yaygın olan bu hastalık, parazit solucanlar tarafından neden olunur ve bazen deniz kıyısındaki durgun sularda da bulunabilir. Cilt yoluyla vücuda girer ve organlara zarar verebilir.