Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için önemli ve etkili stratejiler

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için önemli ve etkili stratejiler
İstanbul Rumeli Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi ve Uzman Klinik Psikolog İrem YAVUZ, sınav kaygısını ele alarak öğrencilere destek olacak stratejileri paylaştı.

Sınav kaygısıyla başa çıkmak

Yaşanan kaygının normal olduğunu ve bunu kabul etmenin önemli bir adım olduğunu aktaran Yavuz, sınav anına yaklaştıkça kaygı seviyesinin artmasının sık görülen bir durum olduğunu dile getirdi. Sınav kaygısını azaltmanın birçok yolu olduğunu söyleyen Yavuz; “Bunlar arasında düzenli egzersiz yapmak, derin nefes alma tekniklerini kullanmak, zaman yönetimini geliştirmek, olumlu düşünce alıştırmaları yapmak ve sınav stratejilerini öğrenmek yer almaktadır. Ayrıca sınav öncesi hazırlık sürecini planlamak da kaygıyı azaltabilir” şeklinde konuştu.

Sınav kaygısının fiziksel, duygusal ve bilişsel düzeyde çeşitli etkilere sahip olduğunu belirten İrem Yavuz, kalp çarpıntısı, terleme ve baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler; özgüvenin azalması ve motivasyonun düşmesi gibi duygusal etkiler; odaklanma sorunları ve bellek performansının azalması gibi bilişsel etkilerin sınav kaygısıyla ilişkilendirilebileceğini ifade etti.

Sınav kaygısının birden fazla nedeni olabileceğini belirten Yavuz, mükemmeliyetçilik, düşük özgüven, aşırı rekabetçilik gibi bireysel özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin ve aile beklentilerinin de kaygıyı artırabileceğini belirtti. Kaygı ile başa çıkmanın en etkili yollarından birinin kaygının nedenlerini tanımak ve kaygı ile yüzleşmek olduğunu vurgulayan Yavuz, sınav anında yaşanan stres anlarını yönetmek içinse öneriler sundu. Sınav anında kaygıyla yüzleşmenin ve stresi ertelememek yerine o anı yaşamanın önemine değinen Yavuz, sınav öncesinde ve sınav anında stresi yönetmenin önemine dikkat çekerek rutine devam etmenin, hobilere zaman ayırmanın ve sınav yerini önceden görmek gibi önlemlerin sınav kaygısını azaltmada etkili olduğunu belirtti.