Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toplu taşıma ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Ağustos’ta başlıyor! Ankara’da tam biniş ücreti ne kadar oldu?

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın toplu taşıma araçları için sunduğu zam teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu tarafından kabul edildi. UKOME Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarifenin ardından ‘tam biniş ücreti, öğrenci biniş ücreti, öğretmen biniş ücreti ve aktarma ücretleri ne kadar oldu’ merak konusu oldu. İşte yeni tam biniş ücreti, öğrenci biniş ücreti, öğretmen biniş ücreti ve aktarma ücreti..

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB)

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın toplu taşıma araçları için sunduğu zam teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Yavaş’ın teklifi, EGO Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak UKOME’ye sunulmuştu.

UKOME Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarifeye göre, toplu taşıma ücretleri yüzde 38,9 ile 50 arasında arttı. Buna göre, tam biniş ücreti 15 liradan 21 liraya, öğrenci biniş ücreti 7,5 liradan 10,5 liraya ve öğretmen biniş ücreti 11 liradan 15,50 liraya yükseldi. Ayrıca, aktarma ücretleri de tam biletliler için 7 liradan 10 liraya, öğrenciler için 4,5 liradan 6,5 liraya ve öğretmenler için 5 liradan 7,50 liraya çıktı.

Minibüslerde kısa mesafe yolcu ücreti 17 liradan 25 liraya, uzun mesafe yolcu ücreti ise 20 liradan 30 liraya yükseltildi. Kredi kartı ile biniş ücreti 18 liradan 25 liraya, Esenboğa Havalimanı-Kızılay ve AŞTİ güzergahında çalışan otobüslerin ücreti ise 50 liradan 75 liraya çıktı. Yeni fiyat tarifesi, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

ABB’den Zam Açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi, UKOME’nin aldığı karar sonrası yaptığı açıklamada, toplu taşıma ücretlerine en son 24 Temmuz 2023’te zam yapıldığını hatırlattı. Açıklamada, asgari ücretin yüzde 49 oranında, motorin fiyatlarının ise yüzde 80 oranında arttığı belirtildi.

EGO Genel Müdürlüğü’nün aylık 400 milyon lira zarar ettiği ifade edilen açıklamada, “Bu zarar, ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir ay içerisinde yapılan akaryakıt zamları, aylık 400 milyon lira olan zarara ilave 20 milyon lira olacaktır. Ayrıca, ücretsiz ve indirimli taşınan yolcu oranı yüzde 59’a ulaşmıştır,” denildi.

Açıklamada, 30 büyükşehir belediyesinin ücret tarifeleri karşılaştırılarak, Türkiye genelinde kilometre başı tam bilet ücretinin 0,71 lira, öğrenci bilet ücretinin 0,40 lira olduğu belirtildi. Mevcut tarifede kilometre başı tam bilet ücretinin 0,41 lira, öğrenci bilet ücretinin 0,20 lira olduğu ve Türkiye ortalamasının oldukça altında kaldığı vurgulandı. Bu nedenlerle, toplu taşıma maliyetlerinin tamamen vatandaşa yansıtılmadan makul bir oranda zam yapılmasının zorunlu olduğu ifade edildi.