Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki Nemrut Arasında Pedalladılar

Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından düzenlenen ve Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nde başlayan bisiklet turu, Adıyaman Nemrut Dağı’nda sona erdi.

Van Gölü Aktivistleri Derneği

 

Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından organize edilen ve Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nde başlayan bisiklet turu, Adıyaman’daki tarihi Nemrut Dağı’nda sona erdi.

“Yeryüzü Cenneti Bitlis Nemrut Krater Gölü’nden Tarihi Adıyaman Nemrut’a Pedallıyoruz 2. Bisiklet Festivali”, Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu tarafından Nemrut Krater Gölü kıyısında start aldı. Festival kapsamında katılımcılar, Bitlis’in tarihi ve doğal güzelliklerini gezdikten sonra Batman’a doğru yola çıktı.

Festivale katılan sporcular, Batman ve Diyarbakır’daki tarihi ve doğal güzellikleri de ziyaret etti. 1147 yılında Artuklular döneminde inşa edilen tarihi Malabadi Köprüsü ve Batman Çayı’nı geçen katılımcılar, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Diyarbakır Kalesi surları ve Dicle Nehri üzerindeki On Gözlü Köprü’de halay çektiler.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin boğaz köprüsü olarak nitelendirilen Nissibi Köprüsü’nde pedal çeviren sporcular, Fırat Nehri kıyısında mola verdikten sonra Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na ulaştılar.

Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, Nemrut Dağı’nda yaptığı açıklamada, festivalin amacının iki Nemrut arasında bir kültür yolu oluşturmak olduğunu belirtti. Özel, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu projemizde, tarihine, doğasına ve kültürüne dikkat çekmeyi hedefledik. Yurt içinden ve yurt dışından 70 kişilik bir sporcu kafilesiyle şu an Adıyaman’daki tarihi Nemrut Dağı’ndayız” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bitlis Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), kaymakamlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilen festival, 450 kilometre pedal çeviren sporcular ve doğaseverlerin katılımıyla büyük bir başarıya ulaştı. Bitlis Valiliği ve yerel yönetimlerin yanı sıra, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı iş insanları da projeye katkı sundu.

Sporcular ve doğaseverler, 8 gün süren bisiklet turunun ardından araçlarla geri döndüler.