Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İngiltere Genel Seçimlerinde Oy Kullanma İşlemi Başladı

ngiltere’de halk, ülkeyi 5

ngiltere’de halk, ülkeyi 5 yıl boyunca yönetecek yeni kadroları belirlemek üzere sandık başına gitti. Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, seçmenler Parlamentonun seçimle başa gelen kanadı olan Avam Kamarası üyelerini belirlemek için oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi, yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) başladı ve 22.00’de (TSİ 00.00) sona erecek.

Toplam 4 bin 515 adayın, 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girmek için yarıştığı seçimde, oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından seçim bölgelerinden tek tek sonuçlar gelmeye başlayacak. Mecliste oluşacak genel tablonun ise 5 Temmuz sabah saatlerinde netleşmesi bekleniyor.

Araştırma firmalarının yaptığı anketler, ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi’nin açık ara farkla birinci olacağını ve iktidardaki Muhafazakar Parti’nin ise büyük bir hezimet yaşayacağını öngörüyor. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti’nin sandalye sayısının 100’lere kadar gerileyeceği tahmin edilirken, anketler İşçi Partisi’nin 400’ün üzerinde sandalye kazanacağına işaret ediyor.

Anketler ayrıca aşırı sağcı Reform UK Partisi’nin yanı sıra Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisi’nin de Avam Kamarası’nda birden fazla sandalyeyle temsil edileceğini, Kuzey İrlanda ve Galler’i temsil eden partilerin de parlamentoda yer alabileceğini gösteriyor.

Seçimde, Filistin yanlısı bağımsız adaylar da parlamentoya girmek için yarışıyor. Bu adaylar arasında, Nelson Mandela’nın ilk seçiminde Güney Afrika’da meclise giren Yahudi kökenli Andrew Feinstein da bulunuyor. Feinstein, seçimin favorisi İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer’la aynı seçim bölgesinde yarışıyor ve kazanarak Starmer’ın Başbakan olmasını önlemeyi amaçlıyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu belirtmişti. Sunak, “Şimdi İngiltere için geleceğini seçme zamanıdır. Kaydettiğimiz ilerlemenin üzerine inşa etmek mi yoksa plansız ve kesinlikten yoksun bir şekilde başa dönmek mi istediğimize karar verme zamanıdır. Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral, bu talebi kabul etti ve 4 Temmuz’da genel seçimlere gideceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.