Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İspanya’da Nefret Suçları 2023’te Yüzde 21,3 Arttı

İspanya İçişleri Bakanlığı, 2023’te nefret suçlarının bir önceki yıla göre yüzde 21,3 oranında arttığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, güvenlik güçleri 2023 yılında toplam 2 bin 268 nefret suçunu soruşturdu. Bu suçların yüzde 40’ını ırkçı ve yabancı düşmanlığı söylemleri oluştururken, cinsiyetle ilgili olanlar ve ideolojik nedenlerden kaynaklanan suçlar sırasıyla 522 ve 352 vaka ile bu suçları takip etti.

İspanya İçişleri Bakanlığı, 2023'te

Nefret Suçları ve Mağdurlar

Nefret suçuna maruz kalanların yüzde 62,1’ini İspanyol vatandaşları oluştururken, yabancı uyruklularda ise en kalabalık göçmen nüfusuna sahip olan Faslılar ve Kolombiyalılar ilk sırada yer aldı.

Sosyal Paylaşım Sitelerinde Nefret Suçları

Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Gözlemevi’nin (OBERAXE) raporuna göre, İspanya’da sosyal paylaşım ağlarında (Facebook, Instagram, TikTok ve X) ülkeye gelen düzensiz göçmenlerin en çok hedef alındığına dikkati çekildi. Sosyal paylaşım sitelerindeki nefret suçlarının yüzde 33,7’sinde Kuzey Afrika’dan gelen düzensiz göçmenlerin, yüzde 26,2’sinde ise İslamofobik içerikli söylemlerin hedef alındığı belirtildi.

OBERAXE, 2023’te sosyal paylaşım sitelerinde suç teşkil edebilecek, ırkçı, yabancı düşmanı, Yahudi karşıtı, Çingene karşıtı veya İslamofobik nefret içerikli 2 bin 655 vakanın rapor edildiğini açıkladı. Gözlemevi, bu damgalamanın düşmanca bir ortam yarattığını ve toplumdaki en savunmasız gruplar üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu belirtti.

Hükümetin Tepkisi

İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, nefret söylemlerinin toplumsal uyumu baltalamaması ve farklı olanları damgalamaması için herkesin sorumluluk taşıdığını vurguladı. Katılım, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanı Elma Saiz de nefret içerikli söylemlere karşı kararlı adımlar atılması gerektiğini ve göçmenlerin sosyal entegrasyonunun teşvik edilmesinin hükümetin önceliği olduğunu ifade etti.

Saiz, ayrıca İspanya 1. ve 2. futbol kulüplerinin bağlı olduğu LaLiga kurumuyla gelecek sonbaharda bir sözleşme imzalayacaklarını ve futbolda ırkçılığa karşı kararlılıklarını göstereceklerini duyurdu.