Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

06 Şubat’ta kaybettiğimiz Fatma Önder Özşeker’in kitabı Metis Yayınlarında çıktı

06 Şubat’ta kaybettiğimiz Fatma Önder Özşeker’in kitabı Metis Yayınlarında çıktı: “Ormanı Planlamak – Planlama aklının bir eleştirisi”

06 Şubat’ta kaybettiğimiz Fatma

06 Şubat 2023 günü yitirdiğimiz Gazetemiz kurucusu Şekip Önder’in kızı Fatma Önder Özşeker’in “Ormanı Planlamak – Planlama aklının bir eleştirisi” isimli kitabı Türkiye’nin en saygın yayınevlerinin başında gelen Metis Yayınlarından çıkarak okuyucusuyla buluştu.

Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması bölümünde Öğretim üyesi olan merhum Fatma Önder Özşeker’in 3 yılda büyük bir emekle hazırladığı “Ormanı Planlamak – Planlama aklının bir eleştirisi” doktora tezi vefatının ardından Metis Yayınlarında okuyucuyla buluştu.

İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması bölümünden mezun olan Özşeker, mesleki alanı olmamasına rağmen “ormancılık” gibi tamamen yabancı olduğu bir alanda Doktora tezini yazdı. Türkiye’nin en büyük Yayınevlerinden birisi olan Metis Yayınları tarafından yayımlanmaya layık bulunan Kitap, Osmanlının son dönemlerinden günümüze Orman Planlamaya eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Fatma Önder Özşeker, çalışmasını şöyle takdim ediyor. “Bu çalışmayı yürütürken temel amacım, çevreyi, insan ve insan olma- yanlar arası ilişkileri belirli şekillerde düzenlemeye girişen modernist ve ilerlemeci mekânsal planlama aklını sorunsallaştırmaktı. Bunun için ise “yapılı” addedilen çevrelere değil, bizzat bu modernist söylemin “doğal” ve “yabanıl” olarak inşa ettiği ormana odaklanmayı seçtim. Bu bağlamda Türkiye’de ormanların nasıl planlandığını, plan ve politika yapıcılar tarafından nasıl düşünüldüğünü, çerçevelendiğini araştırdım. Bu tercih plan- lamanın yapılı-doğal ikiliğini nasıl kurduğunu, ormanı da bu ikiliğin bir kutbu olarak kurarken onu nasıl inşa ettiğini görmemi sağladı.”

Kitaptan

Teşekkür 

Fatma Önder Özşeker 

ÖNCELİKLE sevgili danışmanım Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan’a hem danışmanlığı hem de arkadaşlığı için teşekkür etmeliyim. Sabrı, öğrenci dostu hali, işleri kolaylaştırmak için sarf ettiği çaba hep örnek alınasıydı. Eş danışmanım Prof. Dr. Yıldırım Şentürk’e de tüm bu seneler boyunca her yazdığımı okuyarak, yorumlayarak, zaman ayırarak ortaya koyduğu “cömert hocalık” için minnettarım. Prof. Dr. Sibel Yardımcı detaylı okumaları, zihin açıcı yorumları ve yönlendirmeleri ile bu tezin resmi olmayan danışmanlarından biridir. Ayrıca arkadaşlığı, sevecenliği ve desteği için ne denli teşekkür etsem, muhtemelen yetersiz kalacaktır. Yine bu süreç boyunca bu çalışmayı planlama içinde konumlandırmamda bana çok destek olan, teze önem veren, dikkatle okuyan ve tüm iyi niyeti ve nezaketi ile yorumlayan Prof. Dr. Hürriyet Öğdül’e minnettarım. Tez jürisinde bulunan değerli hocalarım Doç. Dr. Nihan Bozok ve Doç. Dr. Aslı Erbil’e de önemli yorumları için çok teşekkür ederim. Bu tez, zamanlarını ayırıp benimle konuşan, alanın dışından birine alanı sabırla anlatan görüşmeciler sayesinde mümkün oldu. Görüştüğüm tüm orman mühendisi ve korumacı uzmanlara, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a, Bartın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Atmış’a, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Oğuz Kurdoğlu’na, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara’ya teşekkürü borç bilirim.

Bu tezin yazıldığı yıllar boyunca her an telefonun ucunda hep destek olan sevgili dostum Sinem Seçer’e, bana çalışmam için aylarca evini açan canlarım Zeynep Öztürk ve Ünzile Özge Kıcalı’ya, çocuklarımızı birlikte büyütürken hep omuz veren Elif Çetinkiran’a, Kırklareli Üniversitesi’ndeki işlerde yükümü paylaşan asistan arkadaşlarıma ve sevgili Ayşe Özyetgin’e, İstanbul’da kapısı hep açık olan Şeyma Afacan’a ve Dilruba Aybaş’a, arkadaşlığı için Elif Bolu’ya ve daha sayamadığım tüm dostlarıma minnettarım.

Elbette aileme, sevgili annem ve babam Saadet ve Şekip Önder’e, kız kardeşlerim Eylem Yıldız ve Emine Önder Nizam’a bana güç veren, koşulsuz destekleri için müteşekkirim. Ve tabii ki bu tezi, bu çalışmanın her sözcüğünde emeği olan, güç veren, çalışmam gereken tüm aylar boyunca oğlumuzun tüm sorumluluğunu üstlenen sevgili eşim, dostum, canım Erhan’a ve onunla geçireceğim zamandan çalarak çalışmak zorunda kaldığım canım oğlum Ali Deniz’e ithaf ediyorum.

 

Fatma Önder Özşeker kimdir?

Fatma Önder Özşeker 1986 yılında Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. 2004’te Besni Anadolu Lisesi’nden, 2010’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun oldu. 2013’te University College London (UCL) Kentsel Çalışmalar Yüksek Lisans programını, 2022’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik Doktora programını tamamladı. 2014-16 yılları arasında Siirt Üniversitesi’nde, 2017-22 yılları arasında Kırklareli Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2022 yılı sonunda Kırklareli Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü’ne doktor öğretim üyesi olarak atandı. 2018 yılında oğlu Ali Deniz’i dünyaya getirdi. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem esnasında kaldığı Adıyaman Besni’deki babaevinin bulunduğu binanın yıkılması sonucunda hayatını kaybetti.

Besni’deki baba evine 1 Şubat günü kaybettiğimiz babamız Şekip Önder’in cenazesi için gelerek 6 Şubat’ta hayattan koparılan kızlarından en küçüğü olan güler yüzlülüğü, cana yakınlığı, ailesine düşkünlüğü ile evimizin neşesi, ailemizin kıymetlisi Fatoş’un yokluğuna alışmaya çalışırken çıkan bu kitap bizlerin yüzünü birazcık da olsa güldürmeyi başarmıştır. Tam 3 yıl boyunca eşinden, çocuğundan ailesinde zaman çalarak ortaya çıkardığı bu eserin Orman planlamanın başköşe eserlerinden birisi olarak kütüphanelerde yerini alacağına inancım tamdır.

Canım kardeşim.

Abin Tarık Önder

Haber-Kaynak: Besni Ekspres Gazetesi