Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD’li arkeolog Kültepe’de toplumun iklimle mücadelesini araştırıyor

Yale Üniversitesi Yakın Doğu Arkeolojisi ve Çevre Çalışmaları Profesörü Harvey Weiss, Anadolu insanının yazıyla buluştuğu Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde, burada yaşayan toplumun iklimle mücadelesine yönelik araştırma yapıyor.

Yale Üniversitesi Yakın Doğu

Kayseri’nin 20 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’ndeki arkeolojik kazılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında devam ediyor.

Bu yıl kazılara katılan 80 yaşındaki arkeolog Profesör Weiss, uzun yıllar Suriye’de yaptığı kazılar ve Akad İmparatorluğu’nun sonunu getiren kuraklıkla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Kültepe kazılarına katılma amacı, toplumların iklim değişiklikleriyle nasıl başa çıktıklarını ve bu değişimlere nasıl uyum sağladıklarını araştırmak. Prof. Dr. Kulakoğlu aracılığıyla Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Weiss, Kültepe’deki iklim değişiklikleri ve toplumun adaptasyon süreci üzerine çalıştığını belirtti.

Weiss, yaklaşık 300 hektarlık bir alana yayılan Kültepe’nin, bu büyüklükteki bir şehirde insanların iklim değişikliklerine nasıl uyum sağladığını anlamanın önemine dikkat çekti. Kültepe’deki gözlemlerine göre, 4.200 yıl önce büyük yapıların yanıp yıkıldığı ve bu yapıların üzerine daha küçük ve basit evlerin inşa edildiğini tespit etti. O döneme ait binalardan elde edilecek organik malzemeler ve tohumlar, iklim değişikliklerine nasıl direndiklerini ve tarımsal üretim koşullarını anlamaya yardımcı olacak.

Weiss, Suriye’de yaptığı kazılarda Akad İmparatorluğu’nun sonunu getiren iklim olaylarına ilişkin çalışmalarını da anlattı. Akadlar, 4.200 yıl önce Irak’ta, Mezopotamya bölgesinde hakimiyet kurmuş bir imparatorluktu ve tarımsal üretimi kontrol edebiliyordu. Yazılı belgelerden İç Anadolu’ya kadar uzandıklarını bildiklerini belirten Weiss, kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde gerileme yaşandığını vurguladı.

Kültepe ve çevresindeki köyleri ziyaret etme fırsatı bulduğunu ifade eden Weiss, “Kültepe’nin tarihini bilmek, Türkiye’nin ve Anadolu’nun tarihini anlamak için önem taşıyor” dedi.