Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antik Çağ Ekmekleri Yeniden Hayat Buldu

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdoğan ve öğrenci Davut Hatip, arkeolojik kazılardan elde edilen bilgiler ışığında, Hitit, Sümer ve Roma dönemlerine ait 8 çeşit ekmek üretti.

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat

 

Arkeoloji öğrencisi Davut Hatip, bitirme tezi kapsamında, Sümer, Hitit ve Roma dönemlerinde Anadolu’da tüketilen ekmekleri yeniden yaparak, üniversitenin sosyal tesislerinde tanıttı. Hatip, bu antik ekmeklerin tamamen organik olduğunu ve sindirim problemi yaratmadığını belirtti. Özellikle Çatalhöyük ekmeğinde bezelye, arpa, tam buğday unu ve ekşi maya kullanıldığını vurguladı.

 

Antik çağ ekmekleri Yozgat'ta fırına girdi - Kültür & Sanat - Adana Haber

 

Hatip, ekmeklerin içeriğinde incir, fındık, bezelye, peynir ve susam gibi malzemeler bulunduğunu söyleyerek, “Anadolu’ya incir ve fındığın o dönemdeki ticaret yoluyla geldiğini düşünüyoruz. Yozgat, çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapan bir bölge. Özellikle Hitit ve Roma ekmeklerini denedik ve çok güzel sonuçlar aldık. Kazılarda çıkan tabletlerde yer alan metinlerden yola çıkarak ekmekleri yaptık,” dedi.

 

YOBÜ'de Antik Çağ'a Ait 8 Çeşit Ekmek Üretildi - Merhaba Yozgat Gazetesi

Doç. Dr. Serkan Erdoğan ise Yozgat’ın tarih öncesi dönemde farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını belirterek, “Ekmekler genellikle mayalı olarak yapılıyor. Ekmek yapımında unun yanında tuz, tereyağı ve kuru meyveler kullanılıyor. Özellikle Mezopotamya kültüründe ekmek çeşitlerinin fazla olduğunu görüyoruz. Biz de bu çeşitleri günümüze taşımak için çalışmalar yapıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Antik çağ Yozgat'ta yaşatılıyor! Ekmekler fırınla buluşuyor - Yozgat Haber  - Yozgat Son Dakika Haberleri - Haberler Yozgat - İleri Gazetesi

Bu girişim, antik çağda Anadolu’da yaşamış medeniyetlerin günlük hayatlarına dair önemli bilgiler sunarken, aynı zamanda geçmişin lezzetlerini günümüz insanıyla buluşturuyor.