Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayburt’ta sebze ihtiyacının üçte biri ekolojik köyden karşılanıyor

Bayburt’ta dezavantajlı üreticilerin gelir seviyelerinin artırılması ve ata tohumlarının geleceğe taşınması amacıyla yürütülen “Bayburt Eko-Köy Projesi” sayesinde sezonda 120 ton sebze ile 80 bin demet yeşillik üretiliyor.

Bayburt'ta dezavantajlı üreticilerin gelir

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) desteğiyle Bayburt’ta 2022’de başlatılan “Bayburt Eko-Köy Projesi” kapsamında atıl durumdaki 55 dekarlık arazi tarıma kazandırıldı. Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen proje, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde hayata geçirildi.

Kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Kopuz Köprüsü mevkiinde gerçekleştirilen projede, çiftçilikle geçimini sağlayan ve kendine ait ekim alanı olmayan 22 kişiye, iki sera ve konteyner içeren 2,5 dekarlık arazi 3 yıllığına hibe edildi. Çiftçiler, ata tohumları kullanarak kimyevi gübre kullanmadan 36 çeşit sebze, özellikle patates, biber, domates, patlıcan, salatalık ve lahana üretiyorlar. Üretilen mahsuller, pazarda satılmakta veya dalından toplanmak üzere tüketicilere sunulmaktadır.

Zorlu kış koşullarının hakim olduğu Bayburt’ta, çiftçiler yılın 6 ayında üretim yapabiliyor. Bu sezonda yaklaşık 120 ton sebze ve 80 bin demet yeşillik üreterek, kentin tarımsal ihtiyacını karşılamaya katkı sağlıyorlar.

Bayburt Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, ekolojik köyde üretimin geçtiğimiz yıl başladığını ve bu yıl topraktaki mikroorganizma beslenmesinin sağlandığını belirtti. Ersen, bu sayede verimin geçen yıla göre 5 kat arttığını vurguladı.

Çiftçilerin profesyonelce işlerini yaptığına dikkati çeken Ersen, “Burası hobi bahçesi niteliğinde bir yer değil, üretim merkezi şeklinde değerlendiriyoruz. Buradakilerin hepsi atadan, dededen bu işi daha önce yapan bağcı diye tabir ettiğimiz çiftçilerimiz.” dedi.

Alanda bu yıl yüksek verim aldıklarını vurgulayan Ersen, yazın kentin sebze ihtiyacının üçte birinin buradan karşılandığını anlattı.

Ersen, proje sayesinde sezondan yaklaşık 2 ay önce mahsul alındığını ifade ederek, “Şu anda burada üretilen sebzeleri pazara götürerek halkla buluşturuyorlar. Bunun yanı sıra ilimizde görev yapan il dışından memurlar başta olmak üzere birçok vatandaş burada dalından toplayarak da mahsulü satın alabiliyorlar.” diye konuştu.

Ekolojik köyün aynı zamanda çocuklar için de bir deneyim merkezi olduğuna işaret eden Ersen, çocukların aileleriyle alana gelerek dalından sebze toplayarak çiftçilerin çalışmalarını gözlemlediğinin altını çizdi.

Ersen, ürünlerin tamamen organik olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Kesinlikle kimyevi gübre kullanmadan, hastalıklar için ilaç kullanmadan kontrolümüzde üretim yapılıyor. Bu tür şeyler kullanmadığımız için de gerçekten Bayburt’un yüksek rakımının da verdiği aromayla beraber lezzetli sebzelerimiz yetişiyor. Domatesin, soğanın markette alamadığınız kokusunu buradaki sebzelerimizde hem yapı olarak hem de kıvam olarak görebiliyorsunuz.”

Projenin ikinci etabı için de KUDAKA’ya başvurduklarını belirten Ersen, kabul edilmesi durumunda hem üretim alanının büyütüleceğini hem de pazar alanı, depolama ve müşterilerin vakit geçirebileceği alanlar yapılacağını sözlerine ekledi.

“Burası bir fabrika gibi ve Bayburt’un sebze ihtiyacının üçte birini karşılıyoruz”

Ekolojik köyde üretim yapan çiftçi Ramazan Sevinç ise atıl alanın, yapılan çalışma sayesinde üretim alanına dönüştürüldüğünü söyledi.

Alanın, çiftçilerin ekebilmesi için uygun hale getirildiğini anlatan Sevinç, “Burada 22 aile çalışıyor, her biri 5 kişilik ev geçindiriyor. Burası bir fabrika gibi ve Bayburt’un sebze ihtiyacının üçte birini karşılıyoruz. Burada alışveriş yapılıyor. Aileler gelip isteği gibi toplayabiliyorlar. Bu ortamı, bu havayı teneffüs ediyorlar.” dedi.

Evinin sebze ihtiyacını yazın ekolojik köyden karşıladığını ifade eden Tacettin Yücesoy da “Devamlı buradan alışveriş yapıyoruz. Çok memnunuz, hem taze hem organik ürünler. Herkese de buraya gelip yerinden almalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.