Bilim insanları, Dünya’daki canlı yaşamın bilinenden yaklaşık 1,5 milyar yıl önce başlamış olabileceğine dair yeni kanıtlar buldu. BBC’nin haberine göre, Gabon’un Franceville şehrinde yapılan araştırmalar, kayalarda 2,1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşam koşullarını gösteren bulgulara ulaştı.
Araştırmacılar, bu bulguların bir iç denizle sınırlı kaldığını ve küresel olarak yayılmadığını belirtirken, söz konusu yaşam formlarının yok olduğuna dikkat çekti. Bilim camiasında, Dünya’da yaşamın 635 milyon yıl önce başladığı yaygın bir görüş olarak kabul ediliyor.
Cardiff Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ernest Chi Fru’nun liderliğindeki uluslararası bilim ekibi, Franceville’de 10 yıl önce bulunan ve fosil olup olmadığı tartışmalı olan “Franceville biyotası” adlı oluşumların etrafındaki kayaların, yaşamı destekleyici oksijen ve fosfor gibi besinleri içerip içermediğini inceledi. Chi Fru, bulgularının yaşamın kökenlerine dair teorileri destekleyeceğini belirterek, “Bu fosiller ve oksijen, ilk karmaşık canlı organizmaların ortaya çıkmasını tetiklemiş olabilir,” dedi.
Araştırmada, iki kıta levhasının su altında çarpışması sonucu oluşan volkanik aktivitelerin “besin açısından zengin, sığ bir iç deniz” yarattığı ve bu ortamın oksijen ve fosfor seviyelerini artırdığı kaydedildi. Dr. Chi Fru, bu korunaklı ortamın fotosentezi teşvik ederek oksijen artışı sağladığını ve bu durumun fosillerde görülen basit yaşam formlarının büyümesini desteklemiş olabileceğini belirtti.
Teorilerin doğruluğu durumunda, bu muhtemel yaşam formlarının cıvık mantara benzeyen, sporlarla üreyen ve beyin içermeyen tek hücreli organizmalar olabileceği ifade ediliyor. Ancak, bazı bilim insanları bu görüşlere katılmayarak ek kanıtlara ihtiyaç duyduklarını vurguluyor. University College London’dan Prof. Dr. Graham Shields, “2,1 milyar yıl önce daha yüksek besin seviyeleri fikrine karşı değilim ancak bunun karmaşık yaşam formlarına yol açacağına ikna olmuş değilim,” şeklinde konuştu.