Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Japon arkeolog Kırıkkale’de buldu! Üzerindeki yazı şoke etti!

Kırıkkale’de Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura liderliğindeki Japon arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan çivi yazılı mühür, Hitit İmparatorluğu dönemine ait kraliyet ailesine ait olduğu düşünülüyor. Mührün üzerinde yer alan “Bunu bozan ölecektir” ibaresi ise dikkat çekti.

Kırıkkale'de Doç. Dr. Kimiyoshi

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde yer alan Büklükale’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları her yıl mayıs ayında başlayıp temmuz ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. Kazı alanı, “Aşağı şehir” ve “Yukarı şehir” olmak üzere iki bölgeden oluşuyor ve buralarda önemli tarihi kalıntılar bulunuyor. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura liderliğindeki ekip, geçen yıl Hitit İmparatorluğu dönemine ait çivi yazılı mühür bulmuştu. Bu mühürde, “Bunu bozan ölecektir” ibaresi yer alıyor ve sözleşmelere aykırı davrananların cezalandırılacağını belirtiyor.

Bu yılki kazı çalışmalarında ise motifli pişmiş toprak mühür baskısı bulundu. Uzmanlar, bu yeni keşfin anlamını ve önemini belirlemek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Büklükale’deki kazılar, her yıl yeni bulgularla Hitit İmparatorluğu’nun tarihine ışık tutuyor ve bölgenin arkeolojik ve tarihi değerini artırarak Türkiye’nin kültürel mirasına katkı sağlıyor.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, yaptığı açıklamada Büklükale’nin Hitit İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Matsumura, geçen yıl bulunan kral ve kraliçenin mührüyle ilgili olarak, bu mührün Hattuşa’dan gönderildiğini ve şehrin kraliyet ailesi ile yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Matsumura ayrıca, son zamanlarda bulunan Hurrice tabletlerin, Büklükale’de dini törenlerin yapıldığını ve bu törenlerin Hitit kraliyet ailesi tarafından gerçekleştirildiğini gösterdiğini ekledi. Bu bulgular, Büklükale’nin Hitit İmparatorluğu’nda önemli bir yerleşim merkezi olduğunu kanıtlıyor.