Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sarız Kilimlerinin Anlam Dolu Motifleri Kayseri’de Sergileniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı kilim dokuma sanatçısı Fatma Alkış’ın dokuduğu “Sarız İlçesi Kilimlerinden Motifler” sergisi, Kayseri Arkeoloji Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda ziyarete açıldı. Sergide, Alkış’ın dokuduğu 25 kilim beğeniye sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Serginin açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Kayseri’de 44 kadın kooperatifi bulunduğunu ve bu sayının iki yeni kooperatifle 46’ya yükseleceğini belirtti. Tekeş, kadın kooperatiflerinin ürün satışından 6 ayda 30 milyon liranın üzerinde gelir elde edildiğini vurguladı.

Kilim dokuma sanatçısı Fatma Alkış, Sarız kilimlerinin diğer ilçelere göre farklı olduğunu belirterek, her kilimin ayrı bir hikayesi ve mesajı olduğunu söyledi. Alkış, “Sarız’ın kilimleri düz dokuma olarak geçer. Mesela ‘sıçan dişi’ motifimiz küçük motifler olduğu için bu ismi almış. ‘Eli belinde’ kadın figürünü temsil ederken, ‘seleser’ özgürlüğü, ‘buğdaylı başak’ ise bereket ve bolluğu simgeliyor. Her bir kilim mesaj veriyor, her bir kilimin ayrı ayrı hikayesi var.” dedi.

Küratör Zahide Şahin ise geleneksel motiflerin kaybolmasını engellemeyi ve dokuma kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

Açılışa CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Sarız Kaymakamı Kerem Albayrak ve birçok davetli katıldı. Sergi, 6 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.