Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nijeryalı Lise Öğrencisi, Görme Engelliler İçin Sensörlü Gözlük Geliştirdi

Nijerya’nın Kano eyaletinde yaşayan 17 yaşındaki Khalifa Aminu, görme engelliler için sensörlü gözlük geliştirdi. Lise son sınıf öğrencisi Aminu, geliştirdiği gözlükle görme engellilerin baston kullanmadan veya kimsenin yardımı olmadan yürümelerini sağlamayı hedefliyor.

 Nijerya'nın Kano eyaletinde

Gözlük, ultrasonik ve kızılötesi (infrared) sensörlerden oluşuyor ve yaklaşan nesneleri algılayarak kullanıcıyı uyarıyor. Aminu, geliştirdiği teknolojinin görme engellilerin günlük hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyor.

Aminu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi mahallesinde çok sayıda görme engelli bulunduğunu ve bu durumun onu harekete geçirdiğini belirtti. Geliştirme sürecinin iki yıl sürdüğünü ve özellikle malzeme temininde zorlandığını ifade eden Aminu, gözlüğünün kullanımının kolay olduğunu vurguladı.

Aminu, gözlüğü tasarlama amacının, görme engelli bireylerin hayatlarını daha bağımsız hale getirmek olduğunu söyledi ve destek çağrısında bulundu.

Görme engellilerin her yerde bulunduğunu ve gözlüklerinin daha geniş bir kullanım alanına sahip olmasını arzuladığını dile getiren Aminu, teknolojinin daha fazla insana ulaşabilmesi için destek beklediğini belirtti.