Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fransa’da sandıktan sol ittifakı birinci çıktı

Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turu, yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işleminin ardından tamamlandı. Fransa’nın ana kara topraklarında 18.00’de sona eren seçim, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde 20.00’de sonlandı.

Fransa’da erken genel seçimlerin

Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turu, yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işleminin ardından tamamlandı. Fransa’nın ana kara topraklarında 18.00’de sona eren seçim, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde 20.00’de sonlandı.

Sandık çıkış anketlerine göre, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı (NUPES) ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ikinci sırada yer aldı. İlk turun birincisi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise üçüncü sıraya geriledi.

Elabe anket şirketinin sandık çıkış anketine göre, NUPES 175 ila 205 milletvekili, Macron’un ittifakı 150 ila 175 milletvekili ve RN ittifakı ise 115 ila 150 milletvekili çıkarabilir. İpsos-Talan şirketlerinin anketine göre ise, NUPES Mecliste 172 ila 192 milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 170 milletvekili ve RN ittifakı 132 ila 152 milletvekili çıkarabilir. Seçimi dördüncü sırada tamamlayan Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ise 57 ila 67 milletvekili çıkarabilir.

Seçime katılan hiçbir parti veya ittifak, Mecliste salt çoğunluğu elde etmek için gerekli olan 289 sandalye sayısına ulaşamadı.

Katılım Oranında Rekor Artış

Genel seçimlerin ikinci turunda katılım oranında rekor seviyede artış yaşandı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 17.00 itibarıyla katılım oranı %59,71 oldu ve bu oran 2022’deki seçimlere kıyasla 20 puan arttı. Bu, 1981’den bu yana aynı saatte ve ikinci turda kaydedilen en yüksek katılım oranı olarak kayıtlara geçti. İlk turda katılım oranı %59,39 olarak belirlenmişti.

Aşırı Sağ İlk Turda Birinci Gelmişti

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk turunda, aşırı sağcı RN ittifakı %33 civarında oyla birinci sırada yer aldıktan sonra, Macron cephesi ve sol partiler, aşırı sağı engellemek için işbirliğine gitmişti. İlk turun ardından 306 seçim bölgesinde oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200’den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Kesin Olmayan Sonuçlar Yakında Açıklanacak

Seçimin ikinci turuna ilişkin kesin olmayan sonuçların saatler içinde, resmi sonuçların ise İçişleri Bakanlığı tarafından 8 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

Yeni Kaledonya’da Kanak Milletvekili Seçildi

Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlısı Emmanuel Tjibaou, oyların %57,44’ünü alarak ikinci turda milletvekili seçildi. Bu, 1986’dan sonra ilk kez bir Kanak milletvekilinin seçilmesi anlamına geliyor.

Ülkedeki Önde Gelen Siyasi İsimler Yeniden Seçildi

Eski sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, oyların %43,3’ünü alarak Correze bölgesinden milletvekili seçildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise %58,9 oy oranıyla Nord vilayetinden yeniden milletvekili seçildi. Ayrıca, eski Başbakan Elisabeth Borne da Calvados’tan milletvekili seçildi.

Güvenlik Önlemleri Artırıldı

Paris ve diğer büyük şehirlerde aşırı sağa karşı düzenlenecek gösteriler nedeniyle güvenlik tedbirleri artırıldı. Ülke genelinde 30 bin güvenlik gücü görevlendirildi. Ulusal Meclis önüne de güvenlik amacıyla polis kuvvetleri sevk edildi.

Meclis Yeni Milletvekillerini Bekliyor

Ulusal Meclis, yerel saatle 14.00’ten itibaren yeni milletvekillerine kapılarını açacak. İlk Genel Kurul oturumu ise 18 Temmuz’da düzenlenecek ve Meclis Başkanı seçilecek.

Fransa’nın Erken Seçime Gidişi

Aşırı sağcı RN, son üç seçimde oylarını artırmış ve 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde %31,4 oy alarak birinci olmuştu. Bu sonuçlar üzerine Macron, Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Sol partiler ise aşırı sağı engellemek için “Yeni Halk Cephesi” adı altında bir araya gelmişti. Aşırı sağcı RN, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi ile ittifak yaparken, Macron’un partisi ise “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakını kurmuştu.

İlk turda, aşırı sağcı ittifak %33 civarında oyla birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi %28 ile ikinci, Macron’un ittifakı ise %20 oyla üçüncü sırada yer almıştı. İlk turda 76 milletvekili seçilmiş, bunların 39’u aşırı sağ, 32’si sol ittifak, 2’si Macron ittifakı ve 3’ü merkez sağdan olmuştu.