Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sosyal Demokrat Halkçı Parti nedir, ne zaman ve nasıl kurulmuştur?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) yeniden kuruldu. Peki Sosyal Demokrat Halkçı Parti neden kapatıldı? Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin siyasi görüşü ne? SHP nedir, ne zaman ve nasıl kurulmuştur? İşte tüm detaylar.

Sosyal Demokrat Halkçı Parti

2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek varlığı sona eren Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 14 yıllık aranın ardından yeniden siyaset sahnesine döndü. Sosyal Demokrat Halkçı Parti, 28 Haziran 2024 tarihiyle itibarıyla yeniden kuruldu.

SHP nedir, ne zaman ve nasıl kurulmuştur?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması “SHP” şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi’nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur.

Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyal Demokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi’nin kendini feshedip SHP’ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti.

Sosyal demokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995’te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

SHP’nin siyasi görüşü ne?

SHP, Türkiye’de sosyal demokrat ilkeleri benimseyen ve toplumsal adalet, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları gibi konuları ön planda tutan bir siyasi yapılanmadır.