Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu belirtiler varsa dikkat! Gastroenteritin belirtileri nedir ve nasıl bulaşır?

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenteritin neden olduğunu, belirtilerini ve nasıl bulaştığını açıkladı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenteritin genellikle virüs veya bakterilerden kaynaklandığını vurguladı.

Hastaneden yapılan açıklamada, gastroenteritin mide ve bağırsakların iltihaplanması olarak tanımlandığı ve hasta biriyle temas veya mikrop içeren yiyecek içecek tüketiminin hastalığa yol açabileceği belirtildi.

Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenteritin belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısı bulunduğunu söyledi. İshal ve kusma nedeniyle vücutta sıvı ve elektrolit kaybı yaşandığını belirten Çetin, “Sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketmek önemli” dedi.

Çetin, çocukların her kusma veya ishal sonrası bir yudum sıvı içmeleri gerektiğini önerdi. Anne sütü alan bebeklerin emzirilmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, çocuklara meyve suyu veya kola gibi şekerli içecekler verilmemesi gerektiğini ve tuz dengesini sağlamak için çorba, ayran gibi tuzlu gıdaların verilmesini önerdi.

Beslenmeye en kısa sürede başlanması gerektiğini belirten Çetin, patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran, yoğurt, sade kefir, pirinç, muz gibi besinlerle beslenmenin uygun olduğunu ifade etti.

Çetin, çoğu çocuğun destekleyici tedavi ve doğru beslenme ile kendiliğinden iyileşebileceğini sözlerine ekledi. Ancak ciddi sıvı kaybı, aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, kusma veya ishalde kan görülmesi, şiddetli karın ağrısı veya uzun süre beslenememe durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.