Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Güne kahve içmeden başlayamıyorum!” diyenler dikkat! 17:00’den sonra kahve tüketmeyin, çünkü…

Kahve, birçok insan için güne enerjik başlamak, sosyalleşmek, işe odaklanmak veya yorgunluğu atmak için vazgeçilmez bir içecek haline geldi. Modern çağda kahve tüketimi, gençten yaşlıya her kesimde hızla artıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Doğru tüketilmediğinde kahve, sağlığımıza zarar verebilir.

Kahve, birçok insan için

Kahve, birçok insan için güne enerjik başlamak, sosyalleşmek, işe odaklanmak veya yorgunluğu atmak için vazgeçilmez bir içecek haline geldi. Modern çağda kahve tüketimi, gençten yaşlıya her kesimde hızla artıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Doğru tüketilmediğinde kahve, sağlığımıza zarar verebilir. Özellikle çeşitli tatlandırıcılar, şuruplar, kremler ve aşırı soğuk karışımların sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği biliniyor.

Bağımlılık oluşturabiliyor

Günümüzde birçok kişi, ayılıp daha dinç kalmak için kahve tüketiyor. Ancak kahvedeki kafein maddesi, vücutta bağımlılık yapabilen bir özellik taşıyor. Düzenli olarak kahve içildiğinde, zamanla kafeine karşı tolerans gelişebilir. Bu durum, aynı uyanıklık veya dinçlik hissini elde etmek için daha fazla kahve tüketme ihtiyacını doğurabilir.

Uzmanlar, kafein bağımlılığının etkilerinin zamanla artabileceğini ve aşırı tüketimin uyku düzenini bozabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yüksek miktarda kafein alımının anksiyete ve sinirlilik gibi olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, kahve tüketimini ölçülü ve dengeli bir şekilde yapmak, sağlık açısından önem taşıyor.

Fazla kalori alımına yol açabiliyor

Kahve içerken fazladan kalori alabileceğiniz konusunda bilgi sahibi misiniz? Genellikle kahve türleri, 100 ml yani 1 çay bardağı başına yaklaşık 2-3 kalori içerir, bu da düşük bir kalori miktarıdır. Ancak, kahveye süt tozu, krema, şeker, süt gibi eklemeler yapıldığında kalori miktarı artabilir. Özellikle ekstra kalorili kahvelerin aşırı tüketimi, vücutta yağlanmaya ve buna bağlı olarak obezite, diyabet gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.

17:00’dan sonra kahve tüketmeyin

Uyumadan en az 6 saat önce veya özellikle 17:00’dan sonra kahve tüketiminin sonlandırılmasının uyku kalitesini korumak için önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, geç saatlerde kafein alımının uyku süresini kısaltabileceğine ve uyku kalitesini bozabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre, bazı kaynaklar sabah uyanır uyanmaz kahve tüketilmemesi gerektiğini, tercihen uyandıktan 1-2 saat sonra kahve içilmesinin daha sağlıklı olabileceğini öneriyor.

Uyanır uyanmaz kahve içilebilir mi?

Sabah saatlerinde kortizol hormonunun doğal olarak yüksek seviyelerde olduğunu belirten uzmanlar, kahve tüketimiyle kortizol seviyelerinin daha da artabileceğini ve bu durumun anksiyete, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor. Aç karna kahve içmenin mide sorunlarına da neden olabileceğini ekliyor.

Ancak kişisel ihtiyaçlar ve alışkanlıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiliyor. Örneğin, erken saatte kahve içmenin kişiye zarar vermediği durumlarda, özellikle sabah erken saatlerde uyanık kalmak için ihtiyaç duyuluyorsa bu konuda esneklik sağlanabileceğini vurguluyor.