Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hamileler için önemli uyarı: 11.00-16.00 saatlerinde sakın bunu yapmayın!

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaz aylarında hamilelerin sıcak havadan daha fazla etkilendiklerini ve bu nedenle güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini vurguladı.

Kadın hastalıkları ve doğum

Prof. Dr. Buyru, yaptığı yazılı açıklamada, sıcak ve nemli havanın hamile kadınları diğer insanlara göre daha fazla etkilediğini belirtti. Gebeliğe bağlı hormonal ve fizyolojik değişikliklerin, alınan kiloların, artan kan akışının, azalan solunum kapasitesinin ve yüksek kalp hızının, sıcaklık ve nemin daha fazla hissedilmesine yol açtığını ifade etti. Bu durumların hamilelerde halsizlik, terleme, günlük işlerde ve yürüyüşlerde çabuk yorulma ve dışarı çıkmak istememe gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti.

Hamileler İçin Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Buyru, hamile kadınlara sentetik ve dar giysilerden kaçınmaları, keten, pamuklu ve bol kıyafetler tercih etmeleri gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca, “Günde en az 2 litre sıvı tüketilmeli, ılık duş alınmalı ve güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı,” önerisinde bulundu.

Hamilelerin yaz aylarında şekerli ve gazlı içeceklerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Buyru, güneşin etkilerinden korunmak için koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılmasını önerdi. Ayrıca, hamilelerin yazın egzersizi ihmal etmemeleri gerektiğini belirterek, “Spor salonunda serinletilmiş, nemi azaltılmış bir ortamda egzersiz yapabilirler. Bunun yanı sıra, imkanı olan gebelere denizde ya da uygun havuzlarda yüzmeyi öneriyoruz. ‘Mikrop bulaşır ya da enfeksiyon kaparım’ endişesiyle bu aktivitelerden kaçınmamaları gerekir. Sadece deniz ya da temiz bir havuzdan çıkınca enfeksiyon riskini azaltmak için mayolarını değiştirip kuru mayo ile oturmaları yeterlidir,” şeklinde konuştu.

Tüp bebek tedavisi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Buyru, sıcak havaların bu tedavi sürecine olumsuz bir etkisi olmadığını belirtti. Laboratuvarların yaz ve kış aylarında belirli sıcaklık seviyelerine ayarlı olduğunu ve bu nedenle herhangi bir mevsimsel fark olmadığını ifade etti.