Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hepatit B riskine dikkat! Hepatit B nasıl bulaşır? Hepatit B belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, Hepatit B’nin tedavi edilmediğinde karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine yol açabileceğini belirtti. Hepatit B’nin dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan uzmanlar ve tedavi edilmeyen enfeksiyonların ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Peki Hepatit B nasıl bulaşır? Hepatit B belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, Hepatit B'nin tedavi

Uzmanlar, Hepatit B’nin tedavi edilmediğinde karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine yol açabileceğini belirtti. Hepatit B’nin dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan uzmanlar ve tedavi edilmeyen enfeksiyonların ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya çapında 257 milyon kişi kronik Hepatit B enfeksiyonu taşıyor ve her yıl yaklaşık 887 bin kişi bu hastalığın komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise Hepatit B görülme oranı, genel nüfusun yüzde 4-5’ini oluşturarak yaklaşık 3.5 milyon kişiyi etkiliyor.

Uzmanlar, Hepatit B’nin akut veya kronik karaciğer hastalıklarına neden olabileceğini belirtti. Hastalığın tedavi edilmediğinde karaciğer sirozu veya kanseri gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. En etkili korunma yönteminin aşılanma olduğunu belirten uzmanlar, aşıların enfeksiyon riskini büyük ölçüde azalttığını vurguladı. Özellikle bebeklere doğumda yapılan aşıların, hastalığın yayılmasını engellemede kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B virüsünün, enfekte kişinin kanı, semen veya diğer vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabileceğini söyleyen uzmanlar, en yaygın bulaşma yollarını şöyle sıraladı:

  • Doğum sırasında enfekte anneden bebeğe bulaşma,
  • Korunmasız cinsel ilişki,
  • Enfekte iğne ve enjektörlerin paylaşımı,
  • Enfekte kan veya vücut sıvılarıyla temas,
  • Kişisel eşyaların paylaşımı

Hepatit B belirtileri nelerdir?

Uzmanlar Hepatit B enfeksiyonunun belirtilerinin genellikle enfeksiyondan 1-4 ay sonra ortaya çıktığını ve bazı kişilerde hiç belirti vermediğini açıkladı. Belirtiler arasında sarılık, karın ağrısı, iştahta azalma, halsizlik, mide bulantısı, kusma, eklem ve kas ağrıları ile idrar renginde koyulaşma yer alabilir.

Hepatit B tanısının kan testleriyle konduğunu belirten uzmanlar, akut enfeksiyonların genellikle spesifik bir tedavi gerektirmediğini, çoğu kişinin kendiliğinden iyileştiğini ancak kronik enfeksiyonların uzun süreli tedavi ve düzenli takip gerektirdiğini söyledi. Antiviral ilaçlarla virüsün replikasyonunun engellendiğini ve karaciğer hasarının azaltıldığını belirtti. Ayrıca, yaşam tarzı değişikliklerinin, alkol tüketiminin azaltılması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin önemine dikkat çekti.