Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UNICEF açıkladı: Çocukların aşılanma oranı durdu!

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayımladığı verilere göre, çocukların aşılanma oranındaki artış 2023’te durdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım
UNICEF ve DSÖ’nün çocukların aşılanma oranına ilişkin yayımladığı verilere göre, çocuklar için en önemli bağışıklık araçlarından olan difteri, tetanoz ve boğmaca (DTP) aşılarının 3 dozunu da almış çocukların sayısı 2023’te 108 milyonla yüzde 84 oranında sabit kaldı.

Öte yandan, tek doz bile aşılanmayan çocukların sayısı 2022’de 13,9 milyon iken 2023’te bu sayı 14,5 milyona yükseldi. Bu durumun sebepleri arasında sağlık hizmetlerindeki aksamalar, lojistik zorluklar, aşıya ilişkin tereddütler ve sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikler gösterildi.

Kızamık Aşılamasında Duraklama

Veriler, kızamık hastalığına karşı aşılama oranlarının da durduğunu ve yaklaşık 35 milyon çocuğun hiç aşılanmadığını ya da eksik aşılandığını ortaya koydu. 2023’te dünya genelinde çocukların sadece yüzde 83’ünün ilk doz kızamık aşısını olduğu belirtilirken, bu rakam salgınların önlenmesi için gereken yüzde 95’lik oranın gerisinde kaldı. Son 5 yılda, kızamık salgınının 103 ülkeyi etkilediği, aşılamanın güçlü olduğu 91 ülkede ise salgın yaşanmadığı bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu, çözülebilir bir sorun. Kızamık aşısı en zor yerlere bile ulaştırılabilir. DSÖ, bu açıkları kapatmak ve en fazla risk altındaki çocukları korumak için ülkeleri desteklemek üzere tüm ortaklarıyla birlikte çalışmaya kararlıdır.” ifadelerini kullandı.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell ise “Bağışıklık açığının kapatılması, her çocuğun aşılanmasını ve genel sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini sağlamak için birinci basamak sağlık hizmetlerine ve toplum çalışanlarına yatırım yapan hükümetlerle birlikte küresel bir çaba gerektirmektedir.” değerlendirmesini yaptı.