Son yıllarda göz sağlığımızı tehdit eden unsurlar hızla artıyor. Bilgisayar ve telefon ekranlarına uzun süre ve kesintisiz olarak bakma, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma, sağlıksız beslenme ve geç saatlerde uyuma gibi faktörler, gözlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor. Sağlıklı bir retina tabakası olmadan gözlerimizin doğal görme işlevini yerine getirmesi mümkün değil. Uzmanlar, yanlış yaşam alışkanlıklarının retinaya zarar verdiğini belirterek, sağlıklı bir retina tabakası için kilo kontrolüne dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, kanda şeker ve kolesterolü düzenli takip ettirmek, güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmak, bilgisayar ve telefon ekranı karşısında zaman zaman gözleri dinlendirmek, aşırı tozlu ve kimyasal maddeli ortamlarda gözlerimizi korumak gibi önlemlerin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, göz sağlığına iyi gelen besinlerin tüketilmesine de özen göstermek gerekiyor.
Uzmanlar, gözleri güçlendirmede bazı besinlerin öne çıktığını belirterek, sağlıklı gözler için soframızda yer vermemiz gereken 7 etkili besini sıraladı:
Kuruyemiş:
Antioksidan ve Omega-3 açısından zengin olan kuruyemişler, göz sağlığı için son derece yararlıdır. Antep fıstığı, badem, fındık, ceviz, kaju ve ay çekirdeği yüksek miktarda lutein içerir. İdeal olan, kuruyemiş çeşitlerini kavurmadan çiğ olarak tüketmektir. Sarı nokta hastalığı başlangıcı olan kişilere günde bir avuç kuruyemiş tüketmeleri önerilir.
Balık:
Omega-3 yağ asitleri içeren balık, retina sağlığı ve göz kuruluğuna karşı koruma sağlar. Haftada iki kez balık tüketmek sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğu riskini azaltır. Özellikle yağlı balıklar (ton balığı, somon, hamsi, sardalya, alabalık ve uskumru) tercih edilmelidir.
Kırmızı Et:
Protein, demir ve çinko zengini kırmızı et, B grubu vitaminler açısından da önemli bir kaynaktır. Demir içeriğiyle kansızlığı önler ve kan yapımına destek olur. Haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmek göz sağlığına faydalıdır. İdeal günlük et tüketimi miktarı ise 70-100 gramdır.
Turunçgiller:
Mandalina, portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgil meyveleri, yüksek oranlı C vitamini içerikleriyle göz sağlığı ve retina problemlerinin önlenmesinde faydalıdır. Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmelidir ve bunların en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya turunçgiller olmalıdır.
Yeşil Sebzeler:
Ispanak, marul, kara lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler, beta karoten, lutein ve zeaxantin içerikleriyle özellikle retina açısından faydalıdırlar. Yüksek oranda C ve E vitamini içerikleriyle göz sağlığına büyük katkı sağlarlar.
Yumurta:
Yumurta, güçlü bir protein, vitamin ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca C ve E vitamini açısından zengin olup, önemli oranda çinko içerir. Bu sayede göz hastalıkları riskini düşürür ve sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar. Günde bir tane yumurta yemek göz sağlığını destekler.
Havuç:
Bol miktarda A vitamini içeren havuç, B, C, D ve E vitaminleri açısından da zengindir. Karoten, şeker ve fosfor içerikleriyle göz sağlığına katkı sağlar. Günde bir-iki tane orta boy havucun tüketilmesi gözlerimizi korumak ve güçlendirmek için yeterlidir.
Uzmanlar, göz sağlığını korumak için bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesini ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına dikkat edilmesini tavsiye ediyor.