Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Meral Mert de sıcak havaların sağlık üzerindeki etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Mert, sıvı tüketimi, ilaç kullanımı, tansiyon ve şeker kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken, kıyafet seçimi gibi birçok noktanın da sıcak havalarda önem taşıdığına dikkat çekti.
“Şeker ve Tansiyon Takibi Yapmalıyız”
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Mert, sıcak havaların insan sağlığına etkileri üzerine yaptığı açıklamada, “Hava durumu, sağlığımızı, metabolizmamızı, günlük hayatımızı etkiliyor. Güneşin en yüksek olduğu öğlen saatlerinde mümkünse açık havada gezmekten, iş yapmaktan ve egzersiz yapmaktan kaçınmalıyız. Bu tip faaliyetlerimizi sabah ve akşam saatlerine kaydırmamız gerekiyor.” dedi.
Prof. Dr. Mert, “Sıvı tüketimimizi terleme düzeyimize göre artırmalıyız. Uygun kıyafetler giymeyi tercih etmeliyiz. Eğer güneş altındaysak, şapka gibi koruyucu kıyafetler kullanmalıyız. Klimanın altında saatlerce durmak, çok soğukta uzun süre kalmak baş ve kas ağrıları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Şeker, kalp, akciğer, böbrek hastaları, yaşlılar, gebeler ve bebekler gibi hassas gruplar bu durumlara karşı daha dikkatli olmalıdır.” şeklinde konuştu.
“Ciddi Sonuçlarla Hastanelik Olabilirsiniz”
Sıcaklara rağmen yeterli sıvı tüketiminin olmamasının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mert, “Aşırı terlediğimizde ve sıvı kaybını yerine koyamadığımızda, bu durum tansiyon düşmelerine, hipotansiyonlara ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir. Baş dönmeleri, baygınlık ve senkop atakları yaşanabilir. Akciğer ve kalp hastalarında nefes darlığı artabilir, nabız hızlanabilir.” dedi.
Prof. Dr. Mert, “Sıcak havada beslenmemizi kontrol etmeliyiz. Ağır gıdaları sıcak saatlerde tüketmemeye dikkat etmeliyiz. Gölgede kalmak ve güvenlik önlemleri almak önemlidir. Aksi takdirde hastalıklarımız kötüleşebilir ve hastanelik olabiliriz. Özellikle yaşlılar, gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar bu sıcaklarda daha dikkatli olmalıdır.” şeklinde konuştu.
“Yol Kenarında Bayılmış Kişilerin Sedyeyle Getirildiğini Görüyoruz”
Güneşin dik açıyla geldiği saatlerde mümkünse dışarıda olunmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mert, “Bu saatlerde lütfen dinlenin. Mecbursanız çalışıyorsanız da öncesinde ilaçlarınızı alın, tansiyonunuzu ve şekerinizi kontrol edin. Aşırı sıcak uyarısını ciddiye almalıyız, hayati sonuçlar doğabileceğini unutmamalıyız.” dedi.
Prof. Dr. Mert, “Bazen yol kenarında bayılmış kişilerin sedyeyle getirildiğini görüyoruz. Çoğunlukla aşırı sıvı kaybı ve tansiyon düşmeleri nedeniyle bu durumlar yaşanıyor. Yaşlılar, gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar daha hassastır. Herkes dikkat etmeli, özellikle bu gruplar iki kat daha dikkatli olmalıdır. Son dönemde şeker ve tansiyon dalgalanmaları, şiddetli baş ağrıları ve kas ağrıları ile gelen hastalarımız arttı.” ifadelerini kullandı.