Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

X ve Y kuşağında kanser riski daha yüksek

ABD’de yapılan geniş çaplı bir araştırma, “X Kuşağı” olarak bilinen 1965-1980 doğumlular ile “Y Kuşağı” olarak adlandırılan 1981-1996 doğumluların, önceki nesillere göre daha yüksek kanser riski taşıdığını ortaya koydu. Araştırma bulguları, “The Lancet Public Health” dergisinde yayımlandı.

ABD’de yapılan geniş çaplı

Amerikan Kanser Derneği’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, 2000-2019 yılları arasında 34 farklı kanser türünden tanı konulan 25 ile 84 yaş arasındaki 23 milyondan fazla hastanın verilerini inceledi. Araştırma, X ve Y Kuşağı’nda kanser riskinin, meme, pankreas ve mide kanseri dahil olmak üzere 17 farklı kanser türünde giderek arttığını belirledi.

Küresel Kanser Riski Artışı

Araştırmaya göre, 17 kanser türünden 8’i için, 1920’den bu yana her kuşakta kanser riskinde kademeli bir artış gözlemlendi. Özellikle 1990’da doğan bireylerin, yumurtalık kanserine yakalanma riskinin yaşlı nesillere kıyasla yüzde 12 daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca, rahim kanseri riski ise yüzde 169 oranında artış gösterdi.

Çalışma, 1990 doğumlu bireylerin pankreas, böbrek ve ince bağırsak kanserine yakalanma oranlarının, 1955 doğumlu bireylere göre iki-üç kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bilim İnsanları Çözüm Arıyor

Araştırmanın yazarlarından Ahmedin Cemal, X ve Y Kuşağı’nda artan kanser riskinin sebeplerini ve olası çözümlerini bulmanın önemine vurgu yaptı. Cemal, “Nüfus düzeyinde etkili müdahaleler yapılmazsa ve genç nüfustaki kanser riski yaşlandıkça artarsa, elde edilmiş ilerlemeleri durduracak ya da tersine çevirecek bir kanser yüküyle karşılaşabiliriz,” şeklinde uyarıda bulundu.

Bu bulgular, genç nesillerde kanser riskinin artışını durdurmak için sağlık politikalarının gözden geçirilmesi ve müdahalelerin yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Kanserle mücadelede yeni stratejilerin geliştirilmesi ve mevcut sağlık önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.