Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FIFA’ya Karşı Yasal Adım: Avrupa Komisyonu’na Şikayet

Avrupa Ligleri ve FIFPRO, uluslararası maç takvimiyle ilgili olarak FIFA’ya karşı Avrupa Komisyonu’na ortak şikayette bulunacaklarını duyurdu. Trendyol Süper Lig’in de aralarında bulunduğu 39 Avrupa birinci liginin temsil edildiği Avrupa Ligleri kuruluşu ve uluslararası profesyonel futbolcuları temsil eden FIFPRO, FIFA’nın uluslararası maç takvimi konusundaki kararlarına itiraz ediyor.

Avrupa Ligleri ve FIFPRO,

Avrupa Ligleri ve FIFPRO, açıklamalarında, FIFA’nın uluslararası maç takvimiyle ilgili süreçleri şeffaf ve adil bir şekilde yürütme çağrılarına rağmen, ulusal ligleri ve oyuncu birliklerini karar alma süreçlerine dahil etmediğini belirtti. Ortak açıklamada, uluslararası maç takviminin artık doygunluğa ulaştığı, ulusal ligler için sürdürülemez hale geldiği ve oyuncuların sağlığı için risk oluşturduğu ifade edildi.

FIFA’nın son yıllardaki kararlarının, organizasyonun ve ticari çıkarlarının öne çıktığı, ulusal liglerin ekonomik çıkarlarına ve oyuncuların refahına zarar verdiği belirtilirken, Avrupa Ligleri ve FIFPRO’nun Avrupa Komisyonu’na başvurarak, komisyonun soruşturma sürecinde kamu kurumları ve futbol paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışmayı planladığı kaydedildi.

FIFA’nın Yanıtı

FIFA, konuyla ilgili açıklamasında, mevcut takvimin, FIFPRO ve lig kuruluşlarının dahil olduğu kapsamlı bir istişare süreci sonucunda onaylandığını belirtti. FIFA, takvimin, uluslararası futbolun yerli ve kıtasal kulüp futboluyla birlikte varlığını sürdürebilmesi için gerekli olduğunu ifade etti. Avrupa’daki bazı liglerin ticari çıkarlar peşinde koştuğunu ve dünya futbolunun genel çıkarlarını göz ardı ettiğini belirten FIFA, futbolcular da dahil olmak üzere dünya futbolunun çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.

CIES’in Raporu

İsviçre’deki Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin (CIES) raporuna göre, futbolcuların son 12 yılda oynadığı maçların yüzde 91,4’ü ülke içindeki liglerde, yüzde 5,5’i uluslararası kulüp organizasyonlarında ve yaklaşık yüzde 3,2’si milli maçlarda gerçekleşti. CIES, futbolcuların maç yoğunluğunun büyük kısmının ulusal liglerde olduğunu ve uluslararası maçların toplamda daha küçük bir paya sahip olduğunu belirtti. Raporda, sezon başına 60’tan fazla maçta oynayan futbolcu sayısının az olduğu ve futbolcuların büyük kısmının daha düşük sürelerde sahada yer aldığı ifade edildi.