Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada internet çöktü: Birçok sektörde işlemler durdu!

Dünya genelinde bankacılık, hava yolları, hastane ve yayın kuruluşlarında internet sorunu yaşanıyor; birçok sektörde işlemler durdu. Türkiye’de SunExpress Ve THY bu durumdan etkilendi. Öte yandan Microsoft dünya çapında çöktü. İşte detaylar.

Dünya genelinde bankacılık, hava

ABD’li teknoloji devi Microsoft’un 365 uygulamalarında dünya genelinde yaşanan arıza nedeniyle birçok sektörde aksamalar yaşanıyor. Microsoft firması bazı hizmetlerinde kesintiler yaşandığını kabul etti. Ancak kesintinin nedeni açıklanmadı.

Birçok sektörde işlemler durdu

ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya gibi bir çok ülkede sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Sydney havalimanında uçuşlar durduruydu. ABD’deki üç büyük havayolu şirketi United, Delta ve American Airlines uçuşlarını durdurdu. Londra borsasında işlemlerde sorunlar yaşandığı ve ülkenin önemli televizyonlarından Sky News da yayınlarında sıkıntılar olduğu bildirildi. İngiltere’nin en büyük demiryolu operatörünün geniş çaplı IT sorunları nedeniyle iptaller konusunda uyarılarda bulunuldu. Berlin Havalimanı da sorunlar yaşandığı duyurusunu yaptı. İspanya’da tüm havalimanlarında teknik sıkıntı yaşandığı bildirildi. İsrail Merkez Bankası, CrowdStrike sorununun bankaları etkilediğini açıkladı. Hint havayolu şirketi SpiceJet, online hizmetler, rezervasyon ve check-in dahil olmak üzere teknik sorunlar yaşadığını bildirdi. Hong Kong Havalimanı, havayollarının manuel check-in prosedürlerine geçtiğini açıkladı.

Türkiye’de ise SunExpress siber saldırıya uğradığını açıklarken THY ise yazılım kaynaklı sorun tespit edildiğini ve önlemler alındığını duyurdu.

Microsoft çöktü mü?

The Spectator Index tarafından yapılan açıklamada, “Microsoft hizmet kesintileri dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı etkiliyor” ifadelerine yer verildi. Dünyayı derinden etkileyen olayın Microsoft’taki sıkıntıdan gerçekleştiği belirtildi.

THY de etkilendi

Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

THY’den açıklama

THY Basın Müşaviri Üstün, yaptığı ikinci açıklamada, “Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz.” ifadelerini kullandı.

SunExpress siber saldırıya uğradığını açıkladı

Popüler hava yolu şirketi SunExpress, siber saldırıya uğradığını açıkladı. Saldırı kapsamında müşteri ve çalışanlara ait e-posta hesapları ele geçirildi. KVKK üzerinden yapılan açıklamaya göre siber saldırganlar, bir yönetici hesabının giriş bilgilerini ele geçirdiler ve böylelikle kampanya yönetim paneline sızmayı başardılar. Hâl böyle olunca hem SunExpress çalışanlarına hem de müşterilere sahte e-postalar gönderildi. Yapılan incelemeye göre 1.986.293 adet sahte e-posta gönderildi.