Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Venüs bulutlarında gizemli gazlar: Fosfin ve amonyak yaşam işareti mi?

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin ikinci gezegeni olan Venüs’ün atmosferinin derinliklerindeki bulutlarda yaşam belirtisi olabilecek bazı elementler buldu. Yapılan araştırmalarda, Venüs’ün yaklaşık 55 kilometre yüksekliğindeki bulutlarda fosfin ve amonyak gibi yaşamla ilişkilendirilebilecek gazların varlığı tespit edildi.

Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin ikinci

Hawaii’deki James Clerk Maxwell Teleskobu’nun (JCMT) Venüs projesi ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) 1978’de fırlattığı “Pioneer Venüs 2” atmosfer sondalarından elde edilen veriler kullanılarak yapılan araştırma, bilim dünyasında heyecan yarattı. Londra Imperial College’dan Dr. Dave Clements ve ekibi, JCMT-Venüs projesi verilerini kullanarak, yaklaşık 55, 56 ve 57 kilometre yüksekliklerde milyonda bir parça düzeyinde fosfin bulunduğunu belirtti.

Dr. Clements, “Venüs’ün atmosferinde bazı tuhaflıklar var. Fosfin, yeni ortaya çıkan bir madde ve atmosferdeki su ile kükürtdioksit miktarında zamanla değişiklikler gözlemleniyor. Bu değişikliklerin nedeni henüz tam olarak bilinmiyor, ancak günlerden yıllara kadar çeşitli zaman dilimlerinde farklılıklar gösterdiği biliniyor,” dedi.

Araştırma ekibi ayrıca, Pioneer Venüs 2 sondalarından elde edilen verileri teyit etmek amacıyla bulutlarda amonyak bulunduğunu da tespit etti. Amonyak, kayalık gezegenlerde güçlü bir biyolojik imza olarak kabul ediliyor. Bu bulgu, Venüs’te yaşam olduğunu kesin olarak kanıtlamıyor ancak bilim insanları amonyağın nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor.

Cardiff Üniversitesinden Prof. Dr. Jane Greaves, Venüs’te yaşam ihtimalinden ilham aldıklarını belirterek, “Venüs’ün bulutlarında herhangi bir mikrop varsa, beklenmeyen bazı gazlar üretebilir. Amonyak, asidi nötralize etmenin bir yolu olarak kullanılabilir. Biz onu yaşam için yeterince sıcak olduğunu düşündüğümüz bölgenin biraz üzerinde tespit ettik. Ya bu yaşamla hiçbir ilgisi yok ya da gaz canlı bir şey tarafından üretiliyor ve tespit etmemizin biraz daha kolay olduğu bir yere doğru sürükleniyor,” dedi.

Fosfin gazı, Venüs’ün bulutlarında ilk defa 2020’de tespit edilmişti. Şili’deki Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından doğrulanan bulgular, bu hafta İngiltere’deki Hull Üniversitesinde yapılan Ulusal Astronomi Toplantısı özel oturumunda sunuldu.

Bu keşifler, Venüs’te yaşam olasılığına dair umutları artırırken, bilim insanları gezegenin atmosferindeki bu tuhaf gazların kökenlerini anlamak için çalışmalarına devam ediyor.