Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veri çağı: Çağın petrolü tehdit mi, fırsat mı?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte “veri”, petrol gibi değerli bir kaynak haline geldi. Veri merkezleri ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişi, verinin hem büyük fırsatlar hem de büyük tehditler barındırdığını gözler önüne seriyor. ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden veri merkezi uzmanı Abdurrahman Abdullah Muhammed​, verinin yeni yüzyılın petrolü olduğunu vurguluyor.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte
Muhammed, “Şu anda yeni bir döneme giriyoruz, bu dönemde can damarı veri olacak petrol değil. Dolayısıyla veriyi elinde tutan kişi veya kurumlar, dünyaya hükmedecekler. Gelecekte sanayi ve ekonomik gelişiminin ölçüsü GB’lar olacak petrol varilleri değil” diyerek verinin önemini ifade etti.

Verinin, yapay zekanın ham maddesi olduğunu belirten Muhammed, “Veri olmadan yapay zeka var olamaz. Şu anda internet veya bilgisayar alanındaki veriler ABD ve Çin’in elinde bulunuyor” dedi. Ayrıca, Çin’in son yıllarda çipler ve yarı iletkenler konusundaki yatırımlarının petrol yatırımlarını geçtiğine dikkat çekti.

Sosyal medya platformlarının büyük veri merkezleri ve enerji tüketimlerine değinen Muhammed, “Sosyal medya şirketleri büyük harcamalar yapıyor ve bu harcamaların karşılığında ya kullanıcılarından ücret almak ya da verileri kullanmak zorundalar. Verileri kullanmak, verileri satmak anlamına gelmez” dedi.

Verinin zaman içinde değiştiğini belirten Muhammed, kişisel bilgilerin yanı sıra internet aktiviteleri, izlenen videolar ve diğer dijital verilerin de veri kapsamına girdiğini söyledi. Ayrıca, verinin ticaret, tıp ve yeni teknolojilerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Sosyal medya şirketlerinin verileri nasıl kullandığı ve güvenlik konularında ise Muhammed, sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu ifade etti. Sosyal medyanın, küresel haberleşmeyi artırarak önemli sosyal hareketleri desteklediğini belirten Muhammed, sosyal medya şirketlerinin ticari amaçları doğrultusunda verileri kullanma durumunu değerlendirdi.

Muhammed, son olarak sosyal medya şirketlerinin verileri kullanmalarının doğal olduğunu ancak kullanıcıların verilerinin korunması için daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti.