Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

VPN kullananlar dikkat! VPN kullanırken güvenliğinizi nasıl korursunuz?

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen, VPN kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen, VPN kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Süzen, son dönemde VPN kullanarak Avrupa Birliği ülkeleri veya farklı kıtalardan internete bağlanarak yasaklı uygulamalara erişim sağlandığını belirtti.

Bu durumun güvenlik açısından riskler taşıdığına dikkat çeken Süzen, “Yapılan tüm işlemler farklı bir kaynak üzerinden geçiyor ve bu kaynaklar, uygulamayı geliştiren kişiler veya ülkeler tarafından izlenebilir,” dedi.

VPN uygulamalarının genellikle iki şekilde sorun yaratabileceğini ifade eden Süzen, “Ülke bazlı ve uygulamayı geliştiren firma bazlı sıkıntılar yaşanabilir. Birinci durumda, uygulamayı geliştiren kişiler internet trafiğimizi ve ziyaret ettiğimiz sayfaları görebilir ve işlemlerimizi denetleyebilirler. İkinci durumda ise cep telefonu ve tabletlerde bilinçsiz VPN kullanımı nedeniyle zararlı yazılımlar içeren VPN uygulamalarının yaygınlaşması sorun yaratabilir. Ücretsiz veya lisanssız VPN uygulamaları bu tür riskler taşır,” diye konuştu.

Süzen, “VPN açıkken Instagram’a erişen bir kullanıcının, VPN’yi kapattıktan sonra e-ticaret, kredi kartı veya bankacılık ve e-devlet işlemlerini gerçekleştirmesi daha güvenli olacaktır,” önerisinde bulundu.